Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsarbetslösheten i länet minskar

Men det är stora skillnader mellan kommunerna. Åre har lägst andel och Strömsund har högst andel ungdomsarbetslöshet enligt siffror från arbetsförmedlingen.

I januari var antalet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd inskrivna i Jämtlands län i åldern 18-24 år sammanlagt 1 424. Det är en minskning med 196 personer jämfört med januari 2013.

– Att ungdomar får ett jobb och därmed klarar sin egen försörjning är centralt i vårt uppdrag. Vi har ett gott samarbete med kommuner och näringslivet och den insats vi ser som ger bäst resultat är praktik, säger Fredrika Henriksson, arbetsförmedlingschef i Östersund, i ett pressmeddelande.

I Åre kommun är andelen arbetslösa ungdomar lägst i länet med 11,4 procent. Strömsunds kommun har störst andel arbetslösa ungdomar med 23,5 procent.

Den totala arbetslösheten i länet är 8,6 procent av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år, vilket motsvarar 5 424 personer. Det är en minskning med 343 personer jämfört med januari förra året. Strömsunds kommun har länets högsta arbetslöshet med 11,8 procent medan Åre kommun har lägst arbetslöshet med 5,7 procent.

Antalet arbetslösa som hör till gruppen födda utanför Sverige uppgick till 1 414, varav majoriteten är födda utanför Europa. Det är en ökning med 380 personer jämfört med januari förra året.

– Det är i denna grupp som ökningen är som störst och kommer att fortsätta öka den närmsta framtiden. Här krävs ofta stora insatser för att individen ska komma ut på arbetsmarknaden, säger Fredrika Henriksson.