Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomspoliser åker ut i länet på föräldramöten

Polisens ungdomsgrupp ska i höst åka runt och informera tonårsföräldrar i länets kommuner.
Det handlar om droger, brott på sociala medier och andra brott som kan unga människor kan komma i kontakt med.

I vintras hölls ett par mycket välbesökta föräldramöten i Östersund.

– Det är dags för andra orter nu, säger ungdomspolisen Björn Olofsson.

Järpen, Bräcke, Strömsund och Sveg står på tur att få besök av ungdomspoliserna som är stationerade i Östersund men är en resurs för hela länet.

På mötena informerar poliserna om sitt förebyggande arbete mot droger och brott.

– Vi berättar om vilka vi är och hur vi jobbar. Vi ger om det aktuella läget för droger i Jämtland, säger Björn Olofsson.

Just nu är användandet av droger på en ungefär samma nivå som förra året, enligt ungdomspolisen. Det innebär att det är en jämn tillströmning av nya ungdomar.

– Det rullar tyvärr på kan man säga. Vi träffar allt som oftast nya ungdomar som inte provat cannabis förut. Vi har sett att spice har gått tillbaka, medan cannabis har kommit igen, säger Björn Olofsson.

Frågor om vad man som förälder kan göra för att motverka att ens barn använder knark har kommit upp vid de tidigare föräldramötena. Att vara påläst och kunna argumentet för och emot droger har blivit allt viktigare

– Det har blivit en ganska liberal syn på droger. Och det finns en mängd ställen där det kommer fram många argument för att använda narkotika. De måste man kunna som förälder.

Ungdomspolisen tar upp det som kan vara aktuellt på orten. Som exempelvis Årepolisen som tog i helgen alkohol från minderåriga ungdomar som samlats ute runt en lägereld. Alkoholen förverkades, alltså polispatrullen hällde ut dryckerna.

– Det fanns förstås ett langningsbrott bakom alkoholen eftersom ingen av dem hade åldern inne att själva köpa alkohol, säger Andreas Lundin vid polisen i Åre.

En annan uppmaning från polisen till föräldrar är att försöka bilda sig en uppfattning om vad ens barn gör och möter på sociala medier. Det finns en rad brott som unga kan begå eller utsättas för, exempelvis hot.

Föräldraföreningen mot narkotika medverkar vid mötena för att ge sin information, liksom Socialtjänsten och Nattvandrarna.

Mötena hålls i Järpen 23 september i Åre gymnasieskola, i Bräcke 1 oktober på Folkets hus. Mötet i Strömsund sker 8 oktober på Hjalmar Strömers skola och samma dag hålls ett möte i Sveg på Folkets Hus. Till Svegsmötet kommer också skolor på andra håll i kommunen att vara uppkopplade via videolänk.