Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik auktion i Näset – "Det sjukaste jag har sett"

Nu är dagarna räknade för Westbergs lanthandel i Näset utanför Ånge. Fast i ärlighetens namn, det har de varit sedan 1967.
– En dröm, säger Ronny Hoppstadius från Jämtlands auktionsbyrå, som på lördag kommer börja auktionera ut inventarierna.

Ni vet hur det brukar vara med barn på julaftonsmorgnarna. De där förväntansfulla i blickarna och de ivriga frågorna om hur länge det är kvar innan tomten ska komma.

Ungefär så skulle man kunna beskriva de känslor som Ronny Hoppstadius och Daniel Höglund ger uttryck för när de berättar om den auktion som inleds på lördag.

En auktion där inventarierna från Westbergs gamla bensinmack och lanthandel i Näset ska gå under klubban. En händelse som i deras tycke, och förmodligen i många andras ögon också, är någonting helt unikt.

– Det här är nog det sjukaste jag har sett, det finns inte i verkligheten, säger Ronny när vi hälsar på mitt under brinnande förberedelser.

– Allting är orört precis som det var när man drog om riksvägen 1967 och dörrarna låstes igen två år senare. Det är som att tiden har stått stilla, konstaterar han.

Han har svårt att sätta ord på de känslor som infann sig när han för första gången fick se vad som fanns i den från utsidan tämligen oansenliga byggnaden, men det står tämligen klart att det är i det närmaste en våt dröm för den som älskar och brinner för att samla och handla med gamla prylar.

– Vissa förråd har inte rörts sedan 1940-talet, säger Ronny Hoppstadius, och visar runt oss i lokalen som innehåller allt från leksaker, emaljskyltar och gamla matförpackningar till termosar, GB-gubbar och en uppsjö av sockerlådor.

– Den här är också intressant och någonting jag aldrig sett tidigare, säger Ronny, och pekar på en gul Tulo-automat, förmodligen från tiden kring 1920-talet.

Samtidigt som det finns en glädje i att få hålla i trådarna för en auktion som den stundande så sticker han inte under stol med att det också finns ett visst mått av nostalgiskt vemod i att splittra en så komplett samling som den i Näset.

– Lite ont gör det. Men gör inte jag det så gör någon annan det, konstaterar han.

Men med alla dessa saker, kommer ni hinna med det på två dagar?

– Ja, vi är två som kommer ropa och då brukar vi komma upp i två utrop i minuten, säger Ronny, som tillsammans med kollegan Daniel uppskattar antalet utrop till omkring 2 000 stycken.