Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik butik stänger i Järpen

Snart har Åre kommun ingen bokhandel längre. I dag var sista dagen som bokhandeln i Järpen höll öppet.

Årebygdens Bok- och pappershandel stänger efter 21 år.

– Många är ledsna för att jag lägger ner. Nu är det väl bara i Strömsund och i Östersund det finns boklådor kvar i länet, säger ägaren Eva Nertsell.

Hon har de senaste tre åren funderat över framtiden för bokhandeln. När hon bestämde sig för att sälja fastigheten blev det naturligt att även avveckla affären.

Ett annat tungt vägande skäl till stängningen är den ökande konkurrensen från bokförsäljningen på nätet. Samtidigt som storsäljande böcker finns att köpa på matbutiker.

– Det säljs böcker överallt och det kan vara bra. Vi som har små boklådor ska då stå för det smala utbudet. Men det är svårt att klara sig. Även stora kedjor går ihop för att överleva.

När Eva Nertsell öppnade 1992 hade det inte funnits någon bokhandel i Järpen på många år.

– När jag öppnade fick man delvis stöd från Kulturrådet för att starta boklådor i små kommuner. Man skulle ha en bakgrund så att man skulle klara att driva bokhandel. Jag kommer från förlagsbranschen.

Eva Nertsell beklagar utvecklingen som särskilt slår på grupper som inte har tillgång till datorer och internet, som exempelvis en del äldre personer.

– Alla har inte möjlighet att handla via nätet.

Att bara ha försäljning av böcker skulle inte räcka, så det blev kontors- och pappersvaror som komplement.

Fredagen är sista dagen som bok- och pappershandeln var öppen. Någon som ska överta rörelsen finns inte.