Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik dansutbildning startar i Kramfors

De stora publikframgångarna för TV-program som Let´s Dance och Dansbandskampen resulterar nu i att Hola folkhögskola utanför Kramfors startar en ettårig pardansutbildning.

DANS. På schemat står pardans eller mer vanvördigt klassisk styrdans.

– Vi har kollat med branschen och det finns faktiskt ingen liknande utbildning i hela landet och vi räknar absolut med att det finns ett uppdämt behov, säger skolans rektor Thomas Öberg.

Skolan ligger ungefär tio mil från länsgränsen mot Jämtland med Sollefteå mellan sig och Bispgården och Hammarstrand.

– Vi hoppas förstås på elever både från Västernorrland och Jämtland och hela landet för den delen. Vi kommer bland annat att få hjälp av Jannez att sprida information om den nya utbildningen.

De senaste decennierna smälte den tidigare så livaktiga dansbandskulturen samman, men de färska TV-succéerna har åter fått fart på dansintresset.

Hola folkhögskola siktar på att locka runt 14 eller 16 par dansare, vilket skulle motsvara strax under hälften av det normala elevantalet.

– Vi får se vilka som söker, men att ha jämna par skulle ju underlätta. Dessutom önskar vi att man behärskar åtminstone någon vanlig dansform och har taktkänsla.

Förutom undervisning i foxtrot och bugg räknar Öberg med att erbjuda undervisning i orientalisk dans och tango, latin, step, balett, lindy hop och andra dansformer.

– Vi ska också ha undervisning i danshistoria, teori, anatomi, musikproduktion och annat.

– Dansen är både kulturbärare, språk och uttrycksform i världens alla kulturer, samt en utmärkt motionsform för alla åldrar.

Ansökningstiden går ut i början av juni och alla sökande får avlägga dansprov, studierna är studiemedelsberättigade via CSN.

Som gästlärare till utbildningen har skolan knutit upp flera av de medverkande i de båda dansprogrammen:

Annika Sjöö, som erövrade andraplatsen i Let´s Dance två år i rad.

Thomas Deutgen som ingick i juryn i Dansbandskampen.

Dermot Clemenger som var jurymedlem i Let´s Dance

Tobias Karlsson som tävlat i Let´s Dance med Arja Saijonmaa, Anna Sahlene och Elisabeth Höglund.