Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik förhandsvisning av samisk tv-serie under Staare 2018

 
Staare 2018 – samiskt jubileumsår
Visa alla artiklar

Den 6 februari firas den samiska nationaldagen till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. I samband med nationaldagen ger Utbildningsradion (UR) en unik förhandsvisning av den nya TV-serien "Min samiska historia" i samband med den samiska festivalveckan i Östersund, Staare 2018. Den visas på Folkets Bio Regina klockan 15.00.

Utbildningsradion inledde 2018 med premiär av serien "samernas tid", tre timslånga avsnitt om samernas liv för 2 000 år sedan fram till idag. Nu fortsätter UR sin satsning på samisk historia, med en unik förhandsvisning av serien "Min samiska historia" under Staare 2018 i Östersund. Serien är i fyra delar riktat till ungdomar i årskurs 7 till 9.

– ”Min samiska historia” vill berätta hur vår historia påverkar oss. I serien möter vi fyra unga samer som på olika sätt är präglade av sin historia. Deras förfäders erfarenheter av tvångsförflyttningar, rasbiologiska undersökningar och år i nomadskolan har lämnat spår även i deras liv. Men stoltheten över det samiska arvet är starkare och de vill ta tillbaka det som gått förlorat, säger Helene Näslund producent för UR:s serie ”Min samiska historia” i ett pressmeddelande.

En förklenad version av "Min samiska historia", för barn i årskurs 4 till 6, har dessutom premiär senare i vår under namnet "Samisk historia med Ailo".

- Innan arbetet med ”Min samiska historia” drog igång genomförde UR en förstudie som visade att behovet av nytt material för att lära ut samisk historia var stort bland de tillfrågande lärarna. Därför är vi väldigt glada att kunna erbjuda flera olika program, riktade till både barn, ungdomar och vuxna, säger Thérèse Amnéus, projektledare för ”Min samiska historia” i pressmeddelandet.

UR:S förhandsvisning av "Min samiska historia" under Staare 2018 sker tillsammans med Samiskt Informationscentrum och Sáminuorra. Den visas på Folkets Bio Regina den 6 februari klockan 15.00.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsammans med Sametingets ordförande Paulus Kuoljok närvarar dessutom under visningen.

Läs mer:

Jojkworkshop, sagostund och föreläsningar – samisk festival på Östersunds bibliotek

Två ministrar till Staare2018