Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik kurs startar på Mittuniversitetet

Mittuniversitetet kommer från och med i höst att erbjuda en kurs som inte finns vid något annat lärosäte i Sverige.
– Vi tror och hoppas på många sökande till kursen, säger Lotte Mjöberg, universitetsadjunkt i svenska språket och litteraturvetenskap.

Annons

"Facklitteraturens värld - sakprosa i teori och praktik" heter kursen som ligger under utbildningsområdet humaniora. Det är en kurs där teori varvas med praktisk kunskap och vänder sig till alla med skrivarglädje och intresse för facklitteratur. Syftet är att ge studenten kunskaper och färdigheter inom facklitteraturens område. Det blir den första universitetskursen i ämnet i Sverige och Lotte Mjöberg och Ingela Norberg, som är kursansvariga och tillsammans ska sköta undervisningen, tror att kursen kommer fylla en viktig funktion inom svensk högskoleutbildning.

– Det är egentligen märkligt att det inte redan finns en kurs vid något av de svenska universiteten. I Norge finns tre professurer i ämnet, och i Finland har det nyligen inrättats en professur och en docentur i ämnet, säger Lotte Mjöberg.

– Vi blir först i Sverige och det känns väldigt spännande att testa något helt nytt, säger Ingela Norberg, universitetsadjunkt i svenska språket.

Kursen startar i Sundsvall i höst, och till vårterminen 2017 sätter den i gång på Campus i Östersund. Undervisning kommer ske på eftermiddagar med två träffar i veckan och omfattar 7,5 högskolepoäng utdraget på hela terminen. Med lägre studietakt och eftermiddagsundervisning hoppas man på att nå ut till så många som möjligt, både studerande och arbetande.

– Det är många som går med författardrömmar, men inte vill skriva skönlitteratur. Inom facklitteratur kan man till exempel skriva om något man är väldigt intresserad av, säger Ingela Norberg och fortsätter:

– Det kan vara allt från reseskildringar till trädgårdsarbete till fotografi, eller om man vill skriva populärvetenskapligt om forskning. I den här kursen får man redskap för att komma i gång och vi ser gärna att man har en egen bokidé att jobba med under kursen, men man behöver inte ha det.

– Det har blivit mer populärt med den här typen av böcker och om man ser till försäljning så är facklitteratur en genre som ökar. Jag tror det ligger i tiden, säger Lotte Mjöberg.

Kursen är på grundnivå och har endast gymnasiala förkunskapskrav.