Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik kyrkohistoria skrivs under Staare – biskopens nya stav invigs i Östersund

 
Staare 2018 – samiskt jubileumsår
Visa alla artiklar

Den gamla biskopsstaven har funnits sedan 1932 och nu är det dags för en ny. Då bestämmer sig biskopen att göra något helt unikt: att inviga den någon annanstans än i domkyrkan i Härnösand.

Biskopsstaven, eller Kräkla som den heter, är starkt kopplad till domkyrkan i Härnösand. Det är där den brukar invigas och också förvaras. Enda gången den kan lämna domkyrkan och Härnösand är när en ny biskop vigs. När biskopen reser så används annars en resestav.

Men den Kräkla som använts hittills börjar bli gammal, ostadig och är tung. Därför byts den ut till en ny. Biskop Eva Nordung Byström vill att den nya staven ska ha koppling till stiftet med skog, vatten och fjäll.

”Där skall självklart även vårt urfolk och deras symbolvärld finnas med. Det finns så många kopplingar mellan både naturen och kyrkans symboler och den samiska kulturen och symbolvärlden” skriver Nordung Byström i ett pressmeddelande.

Just den samiska kopplingen gör att biskopen anser att det passar bra att den nya kräklan invigs under en sydsamisk-svensk gudtjänst i Stora kyrkan på tisdag 6 februari klockan 14. Mitt under Staare som pågår.

Att invigningen sker någon annanstans än i domkyrkan är unikt enligt Eva Nordung Byström. Det gör också att Staare i Östersund 2018 blir avstampet i den nya biskopsstavens historia.

Läs också: Så uppmärksammar Strömsunds kommun den samiska nationaldagen och jubileumsåret

Läs också: Sydsamisk musikmässa föregick den samiska jubileumsveckan i Östersund