Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik träbyggnad börjar ta form på Storsjö strand

Det är det största flerfamiljshuset i trä som har byggts i länet. Och redan strax efter årsskiftet ska de första lägenhetsinnehavarna kunna flytta in – om allt går enligt planen.

Annons

Intresset för vad som finns under Martinssons Träs gigantiska tält på Storsjö strand är enormt. Efter att ha sett den högst ovanliga tältkonstruktionen som effektivt döljer konstruktionen i snart ett år, är förstås intresset extra stort.

Patrik Mikelsson är platschef på NCC och för Brf Storsjöbodarna 1 där den första av fyra träbyggnader som börjat nå plan fyra av sex våningar.

Han berättar att bygget nästan följer byggplanen.

– Vi ligger efter kanske en månad, men det är inte helt lätt att sätta sig in i ett nytt system. Ett sådant här trähus är inget som vi har monterat förut, säger han.

– Vi har en montageperiod på två veckor per våning men vi har inte riktigt lyckats hålla precis två veckor utan det har tagit någon dag till. Klart är att trähuset, eller egentligen trähusen eftersom det ska bli fyra stycken hus i olika storlekar, blir något helt nytt i Östersunds stadsbild.

Vad gör det här bygget unikt?

– Det är sex våningar i trä. Det kommer att bli ett helt fantastiskt bygge. Speciellt lägenheterna som har skjutglaspartier ner mot sjön. De har en 90 graders balkong mot storsjön och mot söder. De får både morgon- och kvällssol.

Kvarteret kommer att rymma 50 lägenheter när det är färdigt och det är ingen överdrift att påstå att intresset att köpa är totalt bland spekulanterna.

– Förra veckan var det en ledig lägenhet kvar, säger Patrik Mikelsson.

TV : Jättetält på Storsjö strand ska skydda bygget av unikt trähus

Lite kuriosa kring bygget:

• "Alla lägenheter har sjöutsikt, även de mot järnvägen. Bottenvåningen mot järnvägen kommer inte att se några tåg alls. Där bygger kommunen en betongmur med klätterväxter", säger Mikelsson.

• De två lägre husen i mitten får så kallat sedumtak, ett tak med växter som inte har så djupt rotsystem. Taket syns från centrum, ner mot Storsjön. "Det för att utsikten från stan ska vara grönytor och inget plåttak".

• Bygget beräknas kosta cirka 100 miljoner kronor.

• En av de största lägenheterna är en fyra på 125 kvadrat. Där hissen går in i bostaden.

När är det klart för inflyttning?

– I januari/februari i det första huset. Om allt går som det ska, säger Patrik Mikelsson.

Och så en fråga om det gigantiska tältet. Varför bygger man ett tält över träbygget. Det gör man ju inte med vanliga villor?

– En trävilla kan du sätta upp taket på, på ett dygn. Det vädersäkrar du så snabbt. Men en sådan här konstruktion har en byggtid på ett halvår från det att vi har börjar med väggarna tills att det är ett tätt tak.

– Tältet ingår i Martinssons Träs leverans av huset. Köper man ett hus av den här digniteten ingår tältet i köpet.

Varför byggs det inte fler trähus i den här storleken?

– Jag tror att det kommer mer och mer. Är det här ett system som får lite tid på sig att trimma in sig så är det en fantastiskt bra konstruktion.

Östersund är förövrigt kanske inte känd för att vara en vindstilla stad. Än mindre nere vid Storsjöns strand.

Hur klarar kvarteret stormar och busväder?

– Jag har varit här sedan i december/januari och det är lätträknade dagar som det har varit otjänligt väder. Jag har alltid stått uppe i stan och tänkt att de måste blåsa kallt som fan där nere. Där kan man väl inte bygga, men det är ju inte så.

– Det kan blåsa ganska hårt, men det tar inte så mycket här. Och västanblåsten, då är hela Frösön i vägen. Så det blir inte så stora vågor eller tar inte så hårt som man kan tro.

Annons