Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik väggmålning förstörs vid rivning

Den gamla skolmatsalen i Backe med sina unika väggmålningar verkar gå mot sin sista vinter. Kommun har stängt av värmen och i vår rivs byggnaden.

Det upprör många i Backe.

För ett par veckor sedan fick Hans Granquist som bor i Backe veta att gamla skolbespisningen inte längre värms upp. Ett första steg mot rivning av ett hus som borde ses som en resurs och inte ett problem, menar Hans Granquist.

– Jag anser fortfarande att kommunen har börjat i fel ände. Kommunen har reserverat medel för att riva huset, när de i stället skulle använda pengarna för att rusta upp.

Inne i huset finns stora väggmålningarna gjorda av konstnären Birgitta Sandberg.

– Hade det här legat i Strömsund hade man gjort en konsthall, säger Hans Granquist.

Jörgen Pettersson, kommunen, säger att han har full respekt för de som bevara huset. Men kommunen har ingen användning för det och lantmäteriet sätter stopp för avstyckning som krävs för att sälja huset som dessutom behöver rustas, bland annat markdränering.

– Det som är avsatt för rivning täcker inte upprustningen.