Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik vindtunnel byggs i Östersund

Till hösten ska en väder- och vindtunnel stå klar på campus i Östersund. Den blir unik i sitt slag. I den ska man testa både sport- och fritidsprodukter.

Ett 5,5 gånger 3 meter långt rullband i en vindtunnel ska ge möjlighet till forskning med nya utgångspunkter. Även om ett materials egenskaper har kunnat mätas tidigare, blir det en ny möjlighet att mäta hur färdiga produkter fungerar i vind och vatten, tillsammans med andra produkter och på människokroppen.

Till exempel kan man få svaret på hur en viss jacka går ihop med en vis ryggsäck på en blåsig fjällvandring.

– Vi kommer att kunna få forskningsresultat med hög relevans i och med att testmiljön blir snarlik den utomhus, säger projektledaren Mats Aine.

Man räknar med att göra de flesta tester i rumstemperatur men det ska finnas möjlighet att utföra testerna i ned till 20 minusgrader.

Projektet är ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Tillväxtverket. Totalt blir det en satsning på 10 miljoner kronor, där de tre finansiärerna går in med ungefär en tredjedel var. Byggnaden där tunneln ska få plats byggs av campus.

Byggnaden blir ett enkelt skal med ett avancerat innehåll - en 13 meter lång tunnel med en fläkt som suger fram en vind på upp till 15 meter per sekund.

Det stora rullbandet gör att man kan testa produkter och fysiologi inom många områden, bland annat skidor, löpning, rullstolsåkning och cykling. Bandet ska också gå att luta för att mäta effekter i upp- och nedförsbackar. Dessutom ska man kunna simulera regn med sprinklers.

– Vad vi vet finns ingen sådan här vindtunnel för idrottsutövning i världen. I varje fall inte inom öppen forskning, säger Mats Aine.

Till exempel blir det för första gången man kan mäta effekter vid utförsåkning med längdskidor, i och med att man kan mäta fartvind. Utan vinden glider man bara iväg.

Väder- och vindtunneln blir en komplettering den mätning och forskning som man gör på vintersportscentrum och i universitetets textillabb.

Just nu värms marken där bygget ska stå upp under en presenning, i väntan på bygglovet som tros komma nästa vecka. Labbet väntas öppna till hösten.

– Första experimentet blir att kolla att tunneln fungerar som den ska, sedan finns en lång lista med tester vi vill genomföra, säger Mats Aine.