Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika fiskar fångade i Bjurälven

Tio unika fiskar har fångats och ska undersökas.
Man har karterat närmare 300 meter av det underjordiska grottsystemet ner till 18 meter under markytan, inklusive en tidigare okänd stor sal.

Årets expedition i Bjurälven i Frostviken är nu avslutad och deltagarna konstaterar att man mer än väl uppnått sina mål.

– Alla våra mål har uppnåtts och nu ska vi gå igenom fynden och planera för nästa år, säger Johan Utas, expeditionens ledare.

ÖP har både 2007 och 2008 rapporterat utförligt om expeditionen och kan i år på tidningens hemsida OP.se visa unika rörliga bilder från dykningarna i de underjordiska grottorna.

Förra året visade ÖP bilder på de grottlevande rödingar som mycket oblygt och intresserat närmade sig dykarna, kontakter som först upplevdes som ganska obehagliga.

Även i år har fiskarna rört sig nyfiket kring dykarna, vilket gjort att man kunnat fånga in tio öringar, som kommer att undersökas vid Umeå universitet.

Anledningen är att de biologer som sett bilder på fiskarna misstänker att det kan röra sig om en helt egen art.

– En märklig detalj är att vi i år nästan bara sett öringar, medan det mest var röding i fjol. Kanske för att vi dök tidigare i år.

En av fiskarna ses på de rörliga bilder som finns på OP.se, tagna av Crister Berg från Team FX samt Nicklas Myrin från Baggbodykarna.

– Förhållandena ovan jord har varit perfekta, vi har sluppit snöstorm och dåligt väder, på land var det mycket solsken, skrattar Crister.

Under vattnet är det bitvis mycket trångt i passager där grus och sand periodvis fyller igen trånga passager där dykarna ska ta sig igenom med både tuber och stora batterier.

– Men allt har gått bra och vi har ett mycket utvecklat säkerhetstänkande.

Sammanlagt tio dykare och ytterligare två personer har deltagit i expeditionen som pågått i två veckor.

– Vi upptäcker nya gångar hela tiden, bland annat ett utrymme vi döpt till Guldsalen som är tre meter hög. Och ännu har vi inte hittat slutet på grottsystemet, berättar Johan.

De djupast liggande gångarna befinner sig 18 meter under jord, vilket är lägre än Leipikvattnets botten.

Dykarna hade planerat att även kunna märka några fiskar, men det har man avstått, däremot har man placerat ut temperaturloggar, som kontinuerligt mäter temperaturen hela året.

– Vi har också lärt oss hur fasetterna på tak och väggar berättar om vattnets rörelser, vilket i sin tur kan bidra till att avgöra grottans ålder.