Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika fynd vid vägbygge i Lorås

Kaj på Höjda trodde knappt sina ögon när han på några minuter kunde gräva flera pil- och spjutspetsar. Bara ett stenkast från sin gård i Lorås gjorde han fynd från stenåldern.

Det var i samband med att byborna i Lorås höll på att restaurera gamla häradsvägen som Kaj Persson gjorde sitt anmärkningsvärda fynd.
Strax efter där gamla vägen till Östersund korsar vägen till Trekilen gjordes fynden samma dag som en grävare grävt för bättre avrinning vid sidan av vägen.
I början av vägen mot Tun, där remmens markhöjning möter åkerkanten såg Kaj intressanta linjer i jordlagren, vilket fick honom att stanna upp.
– Jag hittade först en intressant sten som jag tog upp och då såg jag att det var flinta. Sedan såg jag något spetsigt som jag tänkte gå förbi, eftersom jag trodde det var en vanlig sten. Men när jag tog upp den såg jag direkt att det var en pilspets.
Pilspetsen på dryga 10 centimeter var av flinta och försedd med hullingar.
– Den är trekantig med taggar på alla tre sidor så att den ska skära i villebrådet. Troligen är den gjord för pilbåge eller ett mindre spjut.
När Kaj fortsatte att undersöka marken runt fyndplatsen fann han ytterligare pilar, men av ett annat stenmaterial än flinta.
– Den större pilen som är drygt 14 centimeter har gått av baktill, och den känns mer som att den är från tidig järnålderålder. Den är nog avsedd för större djur som älg, samtidigt känns den som en engångspil, eftersom den lätt verkar kunna gå av.
Kaj på Höjda konstaterar att sådana här stenåldersfynd tidigare oftast har hittats nära vattendrag och att fyndplatsen därför är ovanlig.
– De kan ha vandrat på väg mot nya marker och haft pilarna med sig i sin packning. Men det är konstigt om inte jägare också hade varit här med tanke på det stora antalet fångstgropar som finns runt Lorås by, säger Kaj Persson.
Vid fyndplatsen som har legat under ett cirka 60 centimeters odlingslager finns aska in under. Liksom brända stenar intill som tyder på att det troligen funnits kokgropar och eldstäder på platsen.
– Visst har jag lust att gräva vidare och undersöka platsen närmare. Som ung drömde jag att bli arkeolog och det här med att hitta så gamla saker känns faktiskt i hela kroppen.
De äldsta fynden bedömer han vara kring 4 000 år gamla.
– Jag har aldrig tidigare haft så gamla saker mellan mina fingrar. Jag tänker att det är tack vare att de här de människorna överlevde, som vi lever här i dag, säger konstnären Kaj på Höjda.