Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt fotoprojekt om norrländsk glesbygd

Hur ser livet ut i glesbygden, är allt hopplöst eller ser vi i stället utveckling, livskraft och en blomstrande framtid?

Det är en av frågorna bakom ett stort projekt som länsmuseerna i de fyra nordligaste länen gåt samman för att driva.

I början av nästa år öppnar utställningen ”Inland” på Jamtli i Östersund och redan nu arbetar de medverkande för fullt.

Från länet medverkar författaren Sara Swedenmark och fotografen Katja Kristoferson. En annan författare är ÖP-krönikören Po Tidholm:

– Det är en utmaning att berätta om Norrlands inland idag. Å ena sidan fantastiska människor och miljöer, kreativa byar och stora möjligheter.

– Å andra sidan nedläggelse, utarmning, avfolkning och vemod. Bägge berättelserna är sanna, säger Po Tidholm.

Det dokumentära projektet anknyter till fotografen Sune Jonsson klassiska bilder på samma tema. Med ekonomiskt stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse och Kulturrådet har fotografer och skribenter gett sig ut för att dokumentera landsbygden idag.

– I inlandskommuner minskar befolkningen varje år. Projektet berättar om några som gärna bor kvar, här visas möjligheter och hot som finns.

– Det är viktigt dels att förstå hur villkoren har förändrat samhällen över längre tid och dels kunna och ha möjlighet att påverka framtiden, säger projektledare Britta Lundgren, Västerbottens museum.

De olika museerna har valt olika teman, från Jämtland handlar berättelsen om småskalig ekologisk livsmedelsproduktion som vuxit sig stark.

I Västernorrland undersöks Reselebygden, i Västerbotten gruvnäringen och från Norrbotten följer man upp det allra första KR-jordbruket.

Utställningen kommer att visas på Jamtli 15 februari - 19 april 2015.

Medverkande fotografer är Anders Alm, David Dahlberg, Björn Grankvist, Lisa Kejonen Pauker, Katja Kristoferson och Daryoush Tahmasebi. Skribenterna: Po Tidholm, Marianne Söderberg, Sara Swedenmark, Sophie Nyblom och Sara Hagström-Yamamoto.