Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt samarbete mellan ÖDFF och Bangkok

Östersunds DFF och Bangkok stad ska börja samarbeta.
– Det är ett unikt avtal, säger Hans-Olof Johansson om det nyss underskrivna kontraktet.

Idén till fotbollsavtalet är framsprunget från det vänortsavtal som undertecknades i januari mellan Bangkok och Östersunds kommun. Där bestämdes det att städerna bland annat ska utbyta erfarenheter och kunskap kring områden som turism, kultur, idrott och forskning.

Östersunds DFF har helt enkelt hakat på den satsningen.

– Jag skickade ett mail till kommunen i våras och berättade att vi gärna vill vara med. Sedan har det rullat på, menar Bo Rosenau i Östersunds DFF.

Kontraktet skrevs under i veckan, på ett hotell i Östersund. Uppställningen från de utländska gästerna var imponerande. Ett flertal representanter för Bangkok stad, som dessutom hade tagit med sig ett par av de flicklag som just nu deltar i Storsjöcupen.

Dessutom fanns ett flertal thailändska teveteam på plats för att kunna berätta om nyheten hem till Bangkok och Thailand.

– De har tydligen fem teveteam här under Storsjöcupen, tre statliga och två kommersiella. En del av intresset beror säkert på att Bangkok och Östersund har ett vänortsavtal, men också att teveteamen är här för att visa bilder från Storsjöcupen, berättar Hans-Olof Johansson, ordförande i ÖDFF.

Vad kommer avtalet konkret att betyda?

– Det får vi se. Vi kommer säkert att åka dit för att titta på deras akademier, kanske ha ett träningsläger där samtidigt som vi hjälper dem att utbilda deras ledare. Bangkok å sin sida kommer att kunna skicka spelare hit.

Johansson menar att avtalet inte enbart har idrottsliga förtecken.

– Det ska bli mycket kul att få byta kulturer, att få vidga vyerna. Det finns knappast något mer vänligt folk än thailändarna.

Kontraktets utformning och innehåll är ytterst ovanligt.

– För oss är det ett unikt avtal. Här får vi en chans att utveckla fotbollen i ett annat land, som faktiskt är på 29:e plats på världsrankingen och som har ett bra landslag, säger han.

– Jag vill tro att det kommer att ge mycket gott. Det här är i alla fall ett avstamp att bygga vidare från, skjuter Rosenau in.

Något konkret resultat redan i år tror man inte på. Målet är att avtalet ska löpa över längre tid och ÖDFF vill skynda långsamt.

Den stora vinnaren bör ändå bli Bangkok. Damfotboll i Thailand är en ganska ny företeelse och även om landet nyligen kvalat in till sitt första dam-VM någonsin (Kanada 2015), saknas mycket av den elementära uppbyggnaden, kunskapen och bredden

Någon regelrätt serie finns inte i landet och efter 15-16-årsåldern är det mycket svårt att fortsätta spela. Här kan möjligen ÖDFF vara till hjälp på flera sätt.

En självklar tanke från ÖDFF:s sida är förstås också att samarbetet ska öppna upp för möjligheten att hitta några potentiella A-lagsspelare i Thailand.

– Visst vore det en dröm att få hit en thailändsk spelare som sedan kan gå vidare till allsvenskan och bli det första proffset i thailändsk damfotbollshistoria. Snacka om fjäder i hatten för ÖDFF, menar Bo Rosenau