Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unison protest mot att kommunen tar pengar ur Lossenfonden

Vid ett möte i Funäsdalen om fördelning av bygdemedel ur Lossenfonden lämnade alla ansökande föreningar mötet i protest. Föreningarna skulle samsas om en bråkdel av pengarna sedan kommunen sökt och reserverat 1,25 miljoner kronor till sig själv.

 – Vi bestämde oss gemensamt för att lämna mötet, säger Lasse Johansson, vid Gårds- och säter arkivet i Funäsdalen. Det kan inte vara meningen att kommunen ska ta pengar ur fonden för att täcka underskottet i den kommunala budgeten som uppstått på grund av att de inte kan räkna. 

Det fanns 17 ansökningar från föreningar. Ansökningarna omfattade tillsammans 2,6 miljoner kronor men det fanns endast 240 000 kronor att fördela. Ansökningarna handlade om att förbättra möjligheterna för sportfisket, en byggnad i slalombacken i Funäsdalen, utveckling av Myskoxcentrum samt att tillvarata och presentera de kulturella värdena i området. 

– Det kan inte vara rätt att kommunen ska ta från det fattiga föreningslivet, där människor satsar delar av sin fritid i ideellt arbete, för att täcka sina egna felräkningar. Dessutom förfogar kommunen redan över 40 procent av de totala medlen i Lossenfonden genom Näringslivsfonden, säger Lasse Johansson. 

Fördelningen av bygdemedlen ur Lossen fonden brukar ske vid ett möte med berörda föreningar och kommunpolitiker från västra Härjedalen. Sedan några år tillbaka har kommun helt egenmäktig bestämt sig för att sätta detta förfarande ur spel, står det i föreningarnas brev till kommunen.

Möjligheten att kunna söka och få bygdemedel är för föreningarna snart den enda möjlighet som finns för att investera framåt, utveckla och förnya sin verksamhet, påpekar föreningarna vidare. 

– Vi har unisont enats om att framföra en protest till kommunen. Vi kräver att de drar tillbaka sin ansökan på 1,25 miljoner kronor som de tänkt använda för att täcka underskottet av det så kallade infrastrukturprojektet i Funäsdalen med tunnlar och parkeringshus.