Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uno, 81 fixar sommarjobb

Uno Sundin fyllde nyligen 81 år men jobbar fortfarande som arkitekt och driver eget företag. Dessutom sysselsätter han ungdomar med byggprojekt varje sommar.

Annons

Det sitter tre unga killar i Uno Sundins kök och äter lunch. De är Unos barnbarn tillika sommarjobbare.

– Ja, de jobbar inte bara på min tomt utan andras också, förklarar han.

I sommar jobbar och bor fyra barnbarn hos honom under en månad. De bygger altaner och trappor, klipper gräs och målar. Uno själv är arkitekt och gör ritningar till alla deras projekt så att de ska kunna öva och lära sig.

– Det är fel om man sitter och rullar tummarna och inte förmedlar sin erfarenhet till någon, säger han.

Uno vill att sommarjobbarna ska lära sig något på sommarjobbet, varpå han har sysselsatt många det senaste decenniet. Innan barnbarnen var gamla nog fick grannpojkarna och deras kompisar jobb. Än så länge är det bara en tjej som jobbat hos honom men det finns flera kandidater bland de yngre barnbarnen.

Sommarjobbarna brukar vara mellan 15 och 20 år. Uno Sundin är nyligen fyllda 81 år, men planerar att jobba mer än heltid i kanske 20 år till om synen håller. Än så länge behöver han inte ens glasögon.

– Man måste ha någon vettig sysselsättning, säger han.

Att rita hus tycker han dessutom är väldigt roligt. Nyligen ritade han 13 hus på Stadsdel Norr och han har klienter från Jämtland till Skanör. Numer orkar han inte stå vid ritbordet åtta timmar i sträck, utan tar en hundpromenad med sina två dvärgschnauzrar emellanåt.

Ekonomiskt tjänar han inte på att ha sommarjobbarna hos sig. Arbetsledningen och ritningarna från honom blir i princip gratisjobb.

– Jag gör det för att barnbarnen ska ha jobb och för att de ska få lära sig någonting.

Kusinerna Axel Sundin och Gustav Sundin mekar med varsin gräsklippare på tomten. De tycker att det är ett perfekt sommarjobb.

– Och så får man ju vara med farfar, säger Gustav Sundin.