Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till bevis för Malena Ernman

En tjeckisk hiphopare i orange superhjältedräkt, en israelisk fredsduett och bulgarisk riddare som porrflirtar. Där har ni några av ingredienserna som Malena Ernman ska kämpa mot på vägen till final i schlager-EM.

ett ord som brukar passa in på schlager-EM. I år är inget undantag.

I den första semifinalen tävlar 18 bidrag om 10 finalplatser, på torsdag slåss 19 låtar om 10 platser.

första semifinalen är Turkiets artist Hadise. Hennes låtskrivare har helt klart sneglat mot grannlandet Grekland, ”Düm tek tek” är klonad ur Helena Paparizous gamla vinnare ”My number one”, ett recept som ju också ukrainskan Ani Lorak rönte viss framgång med förra året.

talas om är Bosnien & Herçegovinas bidrag ”Bistra voda”. Och visst, gillar man stöveltramp och kitschig Sovjetestetik så har man tre minuters himmelrike att vänta.

Malena Ernman då? Sverige brukar alltid vara favorittippade bland fansen på plats för schlager-EM, men i år har det varit rätt tyst om vårt bidrag, trots att mantrat ”Tänk Europa, tänk Eurovision” slungades emot Melodifestivalpubliken ungefär en gång i minuten i vintras.

tystnaden från Europa snarast att se som en välgärning – Charlotte Perrelli var ju favorit bland Europas schlagerfans och lyckades till sist knipa plats 18 med ett nödrop.

Jodå, ni behöver inte vänta länge. Tjeckien går ut som tvåa, och levererar ett helt vansinnigt hiphopframträdande som förhoppningsvis är en parodi. Och den bulgariske casanovan i riddarklädsel med startnummer elva är inte mycket sämre han.(TT)

Nu gäller det för Malena Ernman. Efter en ovanligt stressig och upphackad uppladdning har det blivit dags Sveriges tävlande i Moskva att visa vad hon går för.

en blådåre. Men nu ska det bli skönt att äntligen få komma igång.

Den svenska Melodifestivalvinnaren har varvat repetitioner i Moskva med föreställningar av ”Askungen” på Operan i Stockholm och dessutom hunnit med några vändor till Wien för att repetera en kommande uppsättning. Inte helt optimalt, kan tyckas.

– Det har varit frustrerande att inte få vara här. Hade det varit upp till mig hade jag ställt in allt annat arbete de senaste två månaderna och bara jobbat med det här. Men det gick inte, säger Malena Ernman.

anlände hon slutligen till Moskva ”för gott”. Nu är allt fokus inriktat mot tisdagskvällens prövning.

– Det var fantastiskt skönt att få packa upp väskan och känna att jag verkligen kunde börja arbeta, säger hon.

Inom europeiska schlagernördkretsar på plats i Moskva har det knorrats en del på den svenska deltagarens flängande runt Europa under den första repetitionsveckan.

Sverige brukar vanligtvis hålla en hög profil i schlager-EM, men har i år varit rätt anonymt.

Men Malena Ernman tycker att hon har gjort mycket ändå.

– Vi har bokat upp så mycket saker som vi kan, gjort massvis med telefonintervjuer till exempel. Jag har sagt åt dem att slänga åt mig en banan ibland, så att jag håller mig igång, sedan är det bara att köra på.

plats för tippar alltid utgången inför de båda semifinalerna. Dagen innan Sveriges tävling trodde fansen – trots kritiken mot Malena – att hon skulle vara bland de tio bidrag som går till final, därtill med rätt god marginal.

– Jag ska göra mitt absolut bästa, säger hon.