Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgång för flyget

Härjedalen Sveg Airport firar med tårta. Anledningen är att resandet med flyg varit stort under 2013 och den magiska passagerargränsen 6 000 resande har nåtts.

Antalet flygresenärer till och från Härjedalen ökar. Innevarande år blir ett superår och den här veckan räknades den 6 000:e passageraren in på flygplatsen i Sveg, en siffra som inte har nåtts de senaste tio åren.

– Vi firar det med tårta under någon dag, berättar flygplatschefen Jan Hill som är mycket glad över att flyget används som ett resealternativ i så pass stor utsträckning.

Tendensen har varit uppåtgående en tid och det ser ut att vara bra snurr även i fortsättningen.

– Jul- och nyårshelgen är så välbokad att även en extra avgång har lagts in. Vi kan även se att våren är mer uppbokat än normalt, någon avgång i april är redan fullbelagd, berättar stationschefen Anneli Gustafsson.

Det är många olika anledningar som ligger bakom att resandet med flyg ökar.

– Låga biljettpriser samt att företagen i Härjedalen väljer flyg i större utsträckning är en är kanske de största, säger Gustafsson som även räknar in en hel del turisttrafik främst till Funäsdalsområdet.

– Sen är det många som arbetspendlar också, flikar Jan Hill in.

Inte ens under 2010, när ett antal charterplan landade i Sveg, nåddes årets gränsen på 6 000 passagerare.

– Lofsdalen hade en drive med charter från Danmark det året och de turerna var fullsatta, minns Anneli Gustafsson som hoppas på att liknande initiativ tas även i framtiden för att passagerartrafiken ska kunna öka ännu mer.

– Det är lite svårt för turistdestinationerna att marknadsföra flyget som ett alternativ i någon större utsträckning med hjälp av de ordinarie turerna eftersom vårt plan bara har 19 platser. Det krävs nog andra lösningar, menar hon.