Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgiven mamma berättar om sonens drogmissbruk

Sonja är en mamma i länet som har fått se sin son förlora sig själv helt i drogerna.

– Min son är en helt vanlig ungdom som spårat ur totalt, säger hon.

Sonja berättar om hur det började, om hur hennes son vid 14 års ålder började ta droger.

– Vill man testa: Då vet de var man får tag på det. Jag personligen vet inte det. Men ungdomarna vet, säger hon.

Hennes son är i dag i 20-årsåldern. Som ung tonåring var han nyfiken och ville testa. I efterhand har hon förstått att han fick tag på drogerna ute på gatorna. Det var hasch som gällde.

– Det var väl spänningen han sökte första gången som jag har förstått. Och sedan har det bara eskalerat.

I början visste Sonja ingenting. Hon berättar att det varit svårt att se tecknen.

Men för två år sedan kraschade det totalt för sonen och det var flera som kom på honom.

– Det går att hålla sig flytande ett par år, innan det tar över livet. Men sen går det inte att dölja längre. Personligheten förändras helt till slut. Man känner inte igen sitt eget barn, säger Sonja.

För Sonja var det ett brutalt uppvaknande att inse att sonen var fast i ett drogmissbruk. Hon beskriver det som att hon kände sig både arg, förtvivlad och maktlös. Till slut valde hon att anmäla sonen till socialtjänsten. Hon kände att hon inte hade något annat val.

– Det här är något som ingen förälder ska behöva uppleva. Och något måste göras. Samhället behöver vakna upp. Varje dag är det drogrelaterade dödsfall i Sverige. Man läser om 13-14-åringar som börjar ta droger. Det här handlar om en lek på liv och död, det måste man förstå.

I dag missbrukar sonen fortfarande. Sonja är alltid orolig för honom och låter uppgiven när hon berättar om hur hon upplever situationen. Hon vill se hårdare lagar. Nuvarande system anser hon bygger på att man frivilligt söker hjälp, men hon menar att många missbrukare inte själva anser att de har problem.

– Det blir mer och mer internetdroger. Man har ingen aning om vad de unga stoppar i sig. Varje tablett, varje bloss de tar är en fara för dem själva eller för de runt omkring. Du vet aldrig vad som kan hända om de snedtänder.

Sonja heter egentligen någonting annat.