Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplagt för en svensk VM-duell i dag

Etta och trea i VM-genrepet.
Vässad form sedan dess.
Anders Södergren och Johan Olsson kan se till att herrpremiären i skid-VM blir en svensk duell.

Att Sverige skulle ha två guldfavoriter på 15 kilometer klassiskt i VM 2009 var det inte mycket som tydde på för en vinter sedan.

Nu är det ett faktum. Det har Anders Södergren och Johan Olsson sett till.

Södergren har länge sett distansen som sin sämsta gren till VM i Liberec. Skiathlon och femmil har varit starkare sträckor.

har efter många hyggliga år den här säsongen växt ut till distansens jätte. Etta, tvåa, trea på de tre senaste världscuploppen på 15 kilometer klass- iskt säger en del.

Efter Södergrens seger och Olsson tredjeplats i Valdidentro i lördags – det skiljde inte mer än 2,2 sekunder – har de definitivt klivit fram som medaljhopp.

– Det vore inte alls dumt att få en medalj första distansen, då kan man slappna av på ett helt annat sätt, säger Södergren.

– Jag hoppas att formen blivit ännu bättre sedan seg- ern i lördags. Jag har inte känt efter så mycket, tränat lätt och kört något fartpass bara.

Liknande tongångar hörs från Olsson.

– Det är medalj eller ingenting som gäller. Klart att man siktar på segern.

– I går var det i alla fall en jävla skillnad på formen jämfört med Valdidentro. Mycket bättre.

det bara att skilja sekunder mellan de heta svenskarna i VM-premiären. Banorna är tuffa och passar på sitt sätt båda två.

– De passar mig väldigt bra, säger Olsson. Det är inte så jättelånga backar utan de ställer rätt höga krav på teknik, och man måste åka med skallen också. Jag tror att många kommer att missta sig på hur jobbigt det egentligen blir i slutändan. Man går direkt ut i en stigning, så man får inte rusa i väg.

– Det är tuffa banor, rejäl åkning och inte så mycket plattåkning, säger Södergren. Uppförsbackarna är ju min starka sida. Johan är den som går fort när det är tyngre stakåkning. Han är bättre stakåkare, jag är starkare uppför.

kan också spela in. Om det ymniga snöandet fortsätter kan det bli nyckfullt och tillfällig-heter som avgör.

– Johan är otrolig stabil i klassiskt den här säsongen, jag är nästan övertygad om att han kommer att vara med där uppe, säger Södergren. Jag är lite mer upp och ner. Jag är väldigt beroende av bra skidor med fäste när jag åker klassiskt. (TT)