Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplagt för historiskt maktbyte

Härjedalen har i styrts av Socialdemokrater sedan kommunen bildades 1974. Vid midnatt hade de sista rösterna från Funäsdalens valdistrikt rapporterats och då står det klart att S och V inte är större än allianspartierna och de lokala partierna blir om de slår ihop sina påsar.

#kandulova – klicka här för att se vilka löften politikerna i Härjedalen gav inför valet.

Det är upplagt för kohandel på hög nivå de kommande veckorna i Härjedalen. Om resultatet från valnatten står sig så har allianspartierna möjlighet att ta makten tillsammans med Härjedalspartiet och Vox Humana. Sverigedemokraterna kommer troligen ingen att samarbeta med men de blir vågmästare med sina tre mandat om inte en bred lösning över blockgränserna hittas. Ett alternativ som ger egen majoritet utan blocksplittring finns och det är att både Härjedalspartiet och Vox Humana väljer ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi måste träffas och gå igenom resultatet. Jag är jättenöjd med vad vi uppnått i valet även om jag hoppats på att nå en möjlighet till en stabilare lösning. Vi i alliansen är fortfarande mindre än S och V tillsammans, men de behöver också stöd för att nå en majoritet, konstaterar Anders Häggkvist (C).

Enligt det preliminära resultatet får Centerpartiet sju mandat, Moderaterna sex mandat och Folkpartiet ett mandat. Tillsammans har de då fjorton platser i fullmäktige. Socialdemokraternas preliminära tilldelning är femton mandat och Vänsterpartiets två mandat.

Härjedalspartiet kliver in i fullmäktige med tre mandat, Sverigedemokraterna behåller sina tre mandat och Vox Humana tappade till två mandat men blir också en valvinnare på sätt och vis då de kommer att bli tungan på vågen tillsammans med Härjedalspartiet.

– Vi samarbetar med de som ger oss någonting tillbaka, har Vox Humanas Pelle Persson sagt inför valet då han inte stängde dörren åt någon sida.

De tre stora partierna i Härjedalen, S, C och M har samtliga tagit avstånd från att samarbeta med Sverigedemokraterna.