Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Upploppet måste vändas till något positivt"

En av arrangörerna vid söndagens demonstration i Östersund var Erwin Marklund. Han deltog också vid den våldsamma sammandrabbningen mellan demonstranter och motdemonstranter i Stockholm förra veckan.

– De kom med sina bengaler, gjorde Heil-hälsningar, skrikande. När de var var 50-60 meter ifrån oss attackerade de oss med glasflaskor fyllda med spik, de attackerade med stenar, påkar och knivar. Det var totalt tumult, berättar Erwin Marklund om förra helgens sammandrabbning i Kärrtorp utanför Stockholm.

– Det fanns tre grupper i tåget, en som sprang, en som backade och en som gick fram. Polisen hade inget att säga till om. Polisen själva säger att de var tio, jag såg bara tre, säger Marklund.

– Det var många som aldrig innan dess sett nazister i hela sitt liv. Jag tror att de fick ett uppvaknande. Det var hemskt. Nu gäller det att vända allt till något positivt, att folk inser att det finns en problematik även om den inte är så synlig i Jämtland, säger Marklund.

– Efter andra världskriget var det många som ville släppa och glömma nazismen. Samhället i dag saknar styrande ideologier därför kan det vara svårt att bekämpa nazismen, speciellt då de använder sig av våld, säger Erwin Marklund innan har startar söndagens tåg i Östersund.