Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprepad skadegörelse mot turistbåten M/S Tärnan

/
  • Turistbåten M/S Tärnan i Strömsund har drabbats av skadegörelse i två omgångar. Glas har slagits sönder, kommunikationsapparat slitits loss, verktyg och CD-spelare stulits. Stig Eriksson hann precis städa och laga efter första vandaliseringen förra helgen innan det var dags igen natten mot fredag. Foto: Patrik Sjödin

Vandaler bröt sig in och slog sönder turistbåten M/S Tärnan i Strömsund förra helgen. När det precis var städat och lagat slog de till igen.

Annons

– Man vill bara gråta. Det är så fruktansvärt onödigt, säger Margareta Byström, kassör i föreningen Vattudalens kulturbåtar som sköter Tärnan, helt på ideell basis.

Efter ytterligare månader av idogt arbete för att underhålla, reparera och snygga till Tärnan började årets premiär närma sig allt mer. Men då kom de tuffa smällarna med inbrotten och skadegörelsen.

– Tärnan var iordningställd och klar för trafik, men nu får vi börja om, säger Margareta Byström.

– Ja, nu blir det ytterligare reparationer igen, säger Stig Eriksson.

Vid första inbrottet sparkades en av rutorna i aktern ut och därigenom kunde de öppna en dörr och ta sig in. Väl inne på båten röjde vandalerna vilt.

Slet loss internkommunikationsradio och CD-spelare, kastade ut lådor och papper, stal verktyg och slog sönder två små runda oersättliga glasrutor i både kök- och passageraringång.

– De gamla vackra mässingringarna som håller rutorna på plats var uttryckta ur ädelträdörrarna och glasen, som var 62 år gamla, slog de bara sönder. Nu har Stig återställt dem med vanligt glas. Det gamla går inte att få tag på, säger Margareta Byström.

Men natten mot fredag bröt sig någon in igen, slog sönder fönster och stal den här gången CD-spelaren.

– Man funderar på varför de gör så här. Är de arga på oss? Eller är det bara att de har en hand ledig och vet inte vad de ska göra med den? säger Margareta Byström med en tung suck.

– Men det är inte säkert det har något samband, säger Marita Jacobsson på Strömsundspolisen som har fått in en del tips, men inte har något speciellt att gå på just nu.

– Men vi ger inte upp och ska inte behöva ta det här på några försäkringspengar. De som gjort det ska åka fast, betala och komma krypande på alla fyra och be om ursäkt, säger Stig Eriksson.

Mer läsning

Annons