Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprop för att behålla Nya Närvården

Inom kort kommer politikerna i landstinget att få namnlistor från norra länsdelarna. Uppropet handlar om att behålla Nya Närvården.

– Vi är rädda att det ska raseras. Det finns en stor oro, säger Hervor Dahlén, Hoting.

Tillsammans med företagarföreningens ordförande, Harry Jonsson, tog hon initiativ till namninsamlingen för att göra landstingspolitikerna uppmärksamma på den oro som finns i Hoting, Kyrktåsjö och Norråker för att Nya Närvården riskerar att få problem med ekonomin.

Bakgrunden är de nya hälsovalsreglerna som just nu behandlas politiskt. Förändrade bestämmelser för glesbygdsersättning till de privata vårdgivarna kommer troligen att innebära att Nya Närvården tappar 1,6 miljoner kronor och det har skapat oro i området.

– Många upplever att de nu får en bra och trygg vård och nu agerar vi för att det inte ska raseras, säger Hervor Dahlén.

Som skäl för de ändrade reglerna anför den politiska majoriteten (S och V) ökad rättvisa i systemet. Hervor Dahlén förespråkar en dialog mellan medborgarna och politikerna och hon anser att det ibland är nödvändigt att se praktiskt på saker och ting.

– Man kanske kan göra avsteg från en princip för att vården ska fungera. Med Nya Närvården har vi fått en bra och trygg vård i Tåsjödalen och det kan också innebära att man sparar flera miljoner i framtiden.

För att göra politikerna uppmärksamma på oron som finns har namnlistor placerats ut på flera ställen i Hoting, Kyrktåsjö och Norråker. Det gjordes före jul och nu samlas de in för att sedan skickas till landstinget.

– Om man har en bra vård som folk tycker om så skulle man kunna ha den kvar. Folk kanske inte kan bo kvar i glesbygden och då tappar vi befolkning, säger Hervor Dahlén.