Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprop för kortare sprint gillas av många

En sida på Facebook har startat ett upprop för kortare sprintbanor och har fått många att ställa sig bakom.

Det var i förra veckan som sidan "Korta ner längdskidsprintens banlängder och låt sprint vara sprint" startades. På bara några dagar har den fått över 700 att trycka på gilla-knappen.

– Sidan kan ses som en form av upprop och protest mot längdskidsprintens utveckling där man i och med förlängningar av sprintbanorna på både nationell som internationell nivå, tar kraftiga avsteg från sprinten. Flera menar på att den redan utvecklats till ytterligare ett distanslopp och inte ens är värdig namnet sprint längre, säger en av personerna bakom sidan, Rasmus Andersson, skidåkare från Malung, till langd.se.

Sprintåkarna Teodor Peterson och Ida Ingemarsdotter är dock båda inne på att senaste säsongen var ett steg i rätt riktning.

– Det började gå åt fel håll ett tag, men jag tycker att det stabiliserats och sista året var det ganska lämplig längd på under fyra minuters åktid, säger Teodor Peterson.

– Sprint förändras i tid och otid. Och visst har längden betydelse, för det går ju att jämföra med om en 800-meterslöpare plötsligt skulle få springa 2 000 meter. Det har också synts på framför allt damsidan att det är samma åkare som är långt framme, både i traditionellt och sprint. Men det går lite i vågor och i vintras var det rätt bra längder, säger Ida Ingemarsdotter.