Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor efter politikernas svar

Distriktssköterskorna på hälsocentralen i Brunflo har fått svar på sitt brev till politikerna. Och det verkar inte dämpa kritiken. Tvärt om.

Annons

– Vi uppfattar svaret som ett hån mot oss distriktssköterskor. Vi blev alldeles tysta när vi läste brevet och undrar hur de kan kommentera på det här sättet, säger Anna Åkerman.

Härom dagen berättade distriktssköterskorna på hälsocentralen i Brunflo i en artikel i ÖP om den vanmakt och stress de upplever på sin arbetsplats på grund av läkarbristen. De beskrev den ständiga oron för att i den pressade situationen som råder göra felbedömningar som kan få konsekvenser för patienterna och som kan göra att de anställda förlorar sina sjuksköterskelegitimationer. De beskrev också hur otillfredsställande det är att inte ha någon läkare att boka in patienterna hos.

Distriktssköterskorna gav också sin syn på situationen i en debattartikel och i ett brev som de skickade till tre företrädare för landstingsstyrelsen: Harriet Jorderud (S), landstingsråd, Ann-Marie Johansson (S) och Christer Siwertsson (M), oppositionsråd.

Politikerna har nu skickat ett svar till distriktssköterskorna i Brunflo där de uttrycker sin förståelse över den frustration och stress de känner och politikerna beklagar det. I brevet skriver de också: "Samtidigt oroas vi inte för att ni inte ska räcka till rent kompetensmässigt i bedömningssituationer av patienters symptom. Detta arbete är en central del i en distriktssköterskas kompetens och arbetsuppgifter. Telefonrådgivning och bedömningar via telefon är också det en del av en distriktssköterskas vardag och vi är säkra på och trygga med att ni samtliga klarar dessa arbetsuppgifter helt utan problem och med hög säkerhet och precision".

Distriktssköterskorna påpekar att de är fullkomligt insatta i arbetet på hälsocentral och känner inte något behov av att få det förklarat av politikerna. Dessutom anser de att innehållet i svaret vittnar om att politikerna har en helt annan syn på verkligheten.

– Vi känner oss definitivt inte säkra och trygga i det här. Vi kan göra hur många bedömningar som helst men har vi inte läkare att boka till så är vi ju tillbaka på ruta ett, säger Anna Åkerman.

Distriktssköterskorna i Brunflo kommer nu att skicka ytterligare ett brev till politikerna.

Annons