Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda känslor kring borgensåtagande

Khandaker Kamrul Hasan stod länge i kö innan han fick ett hyreskontrakt, nu kräver Östersunds bostäder att han har två borgensmän i två år.

– Jag mår jättedåligt, varför ska man behöva det om man betalar hyran och sköter sig, säger han.

Hans ena borgensman, Shahid Quoreshi, är också upprörd.

– Östersunds bostäder ägs av kommunen. Vart är kommunens ansvar i det här? Han betalar skatt till dem, säger Shahid Quoreshi.

Han brukar äta på Khandaker Kamrul Hasans indiska restaurang i Östersund och det var så de lärde känna varandra.

– Han behövde hjälp och kände inte så många, så för tre månader skrev jag under för att vara borgensman åt honom för tre månader, säger Shahid Quoreshi.

Men när de tre månaderna hade gått, vilket var på onsdagen, var han tvungen att skriva under för två år till. Annars skulle Khandaker Kamrul Hasan, hans fru och två barn bli utkastade från lägenheten.

– Jag är jätteförbannad. Varför ska en individ behöva ta ansvar för att han ska kunna bo kvar? Östersunds bostäder säger bara att de har för lite information om Khandaker Kamrul Hasan, säger Shahid Quoreshi.

På Östersunds bostäder förklarar hyreschefen Ulf Magnusson att man inte diskuterar enskilda ärenden på grund av sekretessuppgifter.

– Men för varje uthyrning görs en personkontroll där personens betalningsförmåga analyseras. Informationen hämtas från ett kreditupplysningsföretag och det är samma för alla, säger han.

• Den här borgensmannen tycker att han som individ blir för utsatt eftersom det hänger på honom om de kan bo kvar, vad säger du om det?

– Det är upp till honom själv, dessutom kan han som hyr lägenheten kan välja en annan borgensman.

Enligt Östersunds bostäder kan man i stället se ett borgensåtagande som något positivt. Skulle det finnas betalningsproblem i det förflutna kanske man inte alls skulle få hyra lägenhet av dem.