Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda röster på möte om nationalpark i Helags – "Blir det verklighet säljer vi och flyttar härifrån"

Motståndet mot den planerade nationalparken i området Vålådalen-Sylarna-Helags hårdnar i Ljungdalen. Det dialogmöte länsstyrelsen inbjöd till på måndagskvällen visade på påtaglig skepsis och uppenbart missnöjd bland de många som kommit dit.

– Vi känner oss helt överkörda. Vi trodde vi skulle få ställa våra frågor. I stället försökte man få oss att delta i arbetet för en nationalpark. Att vi är missnöjda är bara förnamnet. Det är uppenbart att länsstyrelsen till varje pris vill att vi ska gå med på en nationalpark. Nu kommer vi att organisera oss och starta en förening för att driva våra frågor, sade en mycket besviken John Regouw, ordförande i Ljungdalens snöskoterklubb och Kesudalens samfällighet efter mötet.

Och det är just snöskoterturismen som Ljungdalen som turistort värnar om. Eftersom Ljungdalen, trots den egna skidanläggningen, inte har skidturismen som sin huvudsakliga näring är det skoterturismen man lever av.

– Skoterturismen betyder allt för Ljungdalen som det är i dag. Vi har nyligen inlett ett samarbete med Funäsdalen för att förbättra möjligheterna för skoterturisterna att åka i området. En nationalpark skulle innebära ett dråpslag för skoterturismen. Så vitt jag känner till finns det i dag inga skoterleder som tillåts skära igenom en nationalpark, säger John Regouw.

Som du ser det vad skulle hända med Ljungdalen om det blir en nationalpark?

– Vi har tittat på andra områden som fått nationalpark. Jag kan konstatera att de byar som berörs dör. Det är det man ser. Det skulle vara en dödsdom för Ljungdalen.

John Regouws oro och misstro mot det pågående arbetet för bildandet av en nationalpark i området delades av många.

Uppenbarligen har länsstyrelsen och den arbetsgrupp som inlett arbetet för att en nationalpark ska kunna bildas 2017 ett tufft arbete framför sig. En pedagogisk uppförsbacke.

– Vi har ingen ambition att köra över Ljungdalsborna. Vi vill fånga upp och ta del av alla synpunkter inför det fortsatta arbetet. Vi har inga planer på att stänga redan etablerade skoterleder i området. Men det är också angeläget att skydda och bevara det här fjällområdet för kommande generationer och skapa förutsättningar för fortsatt goda naturupplevelser, påpekar Ruona Burman, länsstyrelsens naturvårdsenhet, som leder det här nationalparksarbetet.

En nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags är ett av de fem prioriterade områden som Naturvårdsverket har med i sin genomförandeplan för 2015-2020.

Tanken är att den här 230 000 hektar stora nationalparken ska kunna bildas 2017.

– Ja, det är vårt mål. Det finns ett motstånd, men det finns också de som vill ha en nationalpark. Därför vill vi ha allas synpunkter, säger Ruona Burman. Ett nytt dialogmöte ska hållas under vårvintern.

Att en förstudie redan är gjord, samt att arbetet med att ta fram ett förslag till ny nationalpark nu inletts, tar flera ortsbor som intäkt för att myndigheterna redan bestämt sig.

– Vill inte folk som bor här ha en nationalpark kommer vi från kommunens sida inte att tillstyrka en park, lovar dock Bergs kommunalråd Therese Zetterman (S).

En av mötets tydligaste parkmotståndare var Kjell Ekström.

– Allt är bara ett spel för galleriet. Man har redan bestämt sig för att köra över oss. Det här är tredje gången länsstyrelsen gör ett försök trots att man redan vet vår inställning. Vi vill ha friheten kvar. Blir det nationalpark säljer vi och flyttar härifrån, deklarerade han.