Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprustad pilgrimsled ska locka tusentals turister

Ruben Heijloo från Revsund är en modern pilgrim. Han är ute och vandrar hela Sankt-Olavsleden mellan Selånger och Trondheim.

– Moderna människor med mycket stress behöver göra en sådan här vandring.

Det senaste året har Sankt-Olavsleden mellan Selånger och Trondheim fått sig en rejäl ansiktslyftning. Den gamla pilgrimsleden från 1030-talet, som korsar länet, återinvigs i september med organiserade vandringar på båda sidor om gränsen. Men redan nu är Ruben Heijloo från Revsund ute och provgår hela sträckan:

– Det är första gången jag vandrar över huvud taget. Tidigare har jag bara gått mellan datorn och köket.

Det var vid ett markägarmöte för ett år sedan som Ruben först förstod att han hade ett kulturminne rätt i genom sin trädgård.

– Vi hade nyss flyttat från Amsterdam till Revsund. Jag är en stor ateist så det är ironiskt att vi köpte prästgården, säger han och ler.

Nyfikenheten om pilgrimsleden som gick precis utanför hans dörr växte till en dröm.

– Jag tänkte att det vore kul att gå leden själv. Det vore ett bra äventyr och ett bra sätt att uppleva Sverige på.

Den 15 maj gjorde Ruben slag i sak och han är nu ute på den 580 kilometer långa vandringen som beräknas ta fyra veckor. Han varvar fotvandring med cykel på de lättare sträckorna:

– Det är bra skyltat men på vissa sträckor är det fortfarande lite svårt att hitta boende.

Putte Eby är projektledare för den nya Sankt-Olavsleden och har det senaste året jobbat hårt för att rusta upp leden. Nya stolpar och märken har satts upp, kartor har ritats och markägare har involverats.

– Leden har tidigare funnits som kulturminne men inte som led, säger han.

– Nu kan en vanlig människa gå leden utan att gå vilse. Det vi måste jobba mer med är att kunna erbjuda service.

Putte Eby vill skapa nordens svar på den kända pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien och han har ett tydligt uppdrag: att få hit fler turister.

Förra året hämtade 500 personer ut ett diplom i Trondheim som bevis på att de gått Sankt-Olavsleden. Santiago de Compostela hade samma år 183 000 pilgrimer.

Målet för projektet är att sommaren 2014 locka minst 2500 vandringsturister till trakten.

För Ruben Heijloo är vandringen främst en fysisk prövning mer än en spirituell resa. Han gör kontinuerligt turistiska stopp och bloggar om sina erfarenheter. Den stora behållningen hittills har varit alla fantastiska människor han mött:

– Trondheim är inte målet, det är själva resan som är viktigast.