Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskatta oss lite mer – för folk står inte på kö för att få nattjobb

Annons

Personalchef Björn Ahlnäs svarade häromdagen på kritiken mot avskaffandet av 200-kronan på natten på Jämtlands läns landstings intranät som kan läsas av alla anställda.

Där skriver han bland annat:

”Det första steget att påverka sin lön vid deltidsarbete är att lämna en önskan om att få gå upp i arbetstid.”

Vi som arbetar natt är inte intresserade av att jobba mer nätter utan det vi vill är att ha en dräglig lön. Det finns massor av forskning som visar att man inte ska jobba för många nätter i månaden utan vi behöver de lediga dagar vi har mellan nattpassen för att återhämta oss.

Sen är det faktiskt så att 200-kronan behövs för en dräglig lön och den innebär faktiskt ett tillskott på 10–15 procent av vår månadslön. Vi är ju inte så välbetalda som Björn påstod utan vi sjuksköterskor har cirka 15 000-16000 och undersköterskorna har en grundlön på 12000–13000 i månaden.

Sen drog han i artikeln upp vår ob-ersättning som vi inte anser har ett dugg med den här frågan att göra för den får vi alla oavsett om vi jobbar dag eller natt. Den ersättningen är ju också beroende om det är kväll eller natt, helg eller vardag.

Sen att det måste minskas med tolv anställda till eller införas ytterligare utbudsbegränsningar om inte 200 kronan försvinner. Visst känns det tungt att sparplanen vilar på nattpersonalens axlar.

Kanske man borde uppskatta de som jobbar natt lite mer för det är inte så att folk står på kö för att få jobba natt.

Mer läsning

Annons