Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppskattad men ifrågasatt föreläsning mot droger

Wargentinsskolan köper undervisning kring drogmissbruk av organisationen Drogfritt.nu, riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, en organisation som sägs ha kopplingar till Scientologikyrkan.

Det är fullt i aulan på Wargentisskolan på onsdagen. Längst fram står föreläsaren Alexander Breeze. Han har en osedvanlig förmåga att nå fram till gymnasieeleverna som lyssnar intensivt. Det är mycket skratt bland publiken. Han pratar om riskerna med droger oavsett om det handlar om knark eller alkohol.

Men flera elever på skolan har kritiserat att föreläsaren samtidigt har kopplingar till scientologerna, en koppling Breeze själv inte har undanhållit.

Scientologerna driver även företaget Narconon där Breeze själv framträder på hemsidan, ett företag med syfte att tillhandahålla rehabilitering och öppenvård för narkotika- och alkoholmissbrukare.

Socialstyrelsen är mycket hård i sin kritik mot Narconon och menar att deras metoder kan medföra allvarliga medicinska risker, att alla påståenden om behandlingseffekter är felaktiga och vilseledande. Enligt Socialstyrelsen saknar Narconons behandling vetenskapligt stöd, dessutom kan den vara farlig.

Narconon beskriver sig själva som en ideell organisation som är både partipolitiskt och religiöst obunden.

Men skolans idrottslärare som anlitat Drogfritt.nu och föreläsaren Breeze menar att kritiken bygger på gamla förlegade uppgifter.

– Kopplingar förändras över tid. Det underlag vi har säger att den organisation han nu jobbar för - Drogfritt Sverige - inte har kopplingar till Scientologikyrkan, säger Mikael Söderqvist.

Skolan säger sig ha gjort grundlig efterforskning kring eventuella kopplingar med scientologerna.

– Vi har gjort utdrag från revisorer och inget där tyder heller på att det finns någon sådan koppling. Och i föreläsningen han håller gör han definitivt inga kopplingar till scientologerna. Men vad han däremot ger oss är en person som berör eleverna, som eleverna lyssnar på. Det som nu förs fram är gammal kritik som inte är relevant längre, säger Söderqvist.

– Det finns inget i hans föreläsning som berör kopplingen till scientologikyrkan. Det finns inget kontroversiellt i att jobba med honom, avslutar Söderqvist.