Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ur gamla minnen skapar hon ny konst

En utställning som gräver i konstnärens ursprung via tryck på plåt. Det är en del av Ahlbergshallens utbud under Konstens vecka.

– Det handlar om min forskning i mitt ursprung, säger konstnären Cathrine Johansson när jag träffar henne på Ahlbergshallen.

Hon fortsätter:

– Jag tog hand om mycket papper i form av brev, deklarationer och fotografier när mina föräldrar dog. Det dök upp mycket som jag inte visste om. Så i den här utställningen jobbar jag mycket utifrån mina egna känslominnen.

Tekniken som Cathrine främst arbetar med är serigrafi, som också är känd som screentryck. Dock gör hon det på det lite mer ovanliga materialet – plåt.

– Det är min huvudgrej, jag har arbetat med plåt så länge som jag kan minnas, säger hon.

Den här utställningen blir Cathrine Johanssons första egna i Östersund på fem år, och att den inföll under Konstens vecka är en ren slump. Utställningsnamnet är ”Berättelser ur det inre rummet” och den består till allra största delen av nya verk.

– Inget av innehållet har visats i Östersund tidigare. När jag sökte till att få ha en utställning här på Ahlbergshallen var min önskan hösten 2014. Förhoppningsvis får jag lite mer uppmärksamhet i och med Konstens vecka, säger Cathrine och ler.