Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uranjägarna är inte välkomna

Krokom har sedan många år i stor enighet förklarat att kommunen kommer att använda sitt veto om brytning av uran skulle bli aktuellt.

Under senare tid har det också varit ganska lugnt när det gäller uranjakten, även i Hotagen där olika prospekterare varit i farten sedan 1970-talet. Nu har emellertid det kanadensiska bolaget Mawson åter ansökt om undersökningstillstånd för uran i trakterna av Lill-Juthatten och Nöjdfjället.

I Krokom produceras mycket förnybar energi, främst i form av vattenkraft och vindkraft. Det finns också goda förutsättningar att öka produktionen av biogas och annan bioenergi.

De gröna näringarna har en stor utvecklingspotential i vår kommun, liksom besöksnäringen. Brytning av uran skulle motverka våra möjligheter att utveckla Krokom vidare i grön och miljömässigt hållbar riktning.

Vi arbetar för att avveckla svensk kärnkraft och säger ett absolut nej till uranbrytning i vår kommun. Det kommunala vetot bör skärpas så att kommunen kan säga nej även till undersökningstillstånd och prospektering efter uran.

Mawson bör hålla sig borta från Krokom. Uranjägarna är inte välkomna.

Maria Söderberg (C) Rödön, kommunstyrelsens ordförande

Kevin Kirk (C) Kaxås, kandidat till kommunfullmäktige

Tony Fick (C) Valsjöbyn, kandidat till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel