Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uranjakt även i Bergs grannkommun

Även i Bergs grannkommun Ånge pågår jakten efter uran. Där vill nu den socialdemokratiska kommunledningen ha folkomröstning i uranfrågan innan man tar ställning till en eventuell brytning.

Provborrningarna har skett i ett område utanför Ytterturingen i Haverö som även tidigare varit föremål för uranprospektering.

Miljöpartiet i Ånge har krävt att kommunfullmäktige ska uttala ett klart nej till uranbrytning inom kommunen.

Men det kravet får inget omedelbart gehör hos kommunledningen.

I sitt motionssvar anser Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) att ett kommunalt ställningstagande ska föregås av en folkomröstning.

– Jag föreslår att kommunfullmäktige i Ånge kommun redan nu beslutar att en eventuell uranbrytning i kommunen skall föregås av en folkomröstning där resultatet ska följas av kommunen, skriver han i motionssvaret.

– Jag är ingen ivrare av vare sig ny kärnkraft eller uranbrytning, men bör det inte vara de människor som berörs av en eventuell uranbrytning som slutgiltigt ska ha möjlighet att avgöra om så skall få ske. I ena vågskålen ligger arbetstillfällen som kan rädda bygden och i den andra stora miljö- och hälsorisker om utvinningen inte sköts på absolut bästa sätt, resonerar Sten-Ove Danielsson.

Eftersom det aktuella området i Haverö även gränsar till Bergs kommun anser han också att man bör gå över kommungränsen med en folkomröstning.

– Om den tänkta lokaliseringen gränsar mot annan kommun så bör även invånarna i den kommundelen ges möjlighet att rösta eller på annat sätt påverka kommunens ställningstagande, avslutar han sitt motionssvar.