Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urgammal teknik binder samman generationer

Slöjd med gamla anor för samman människor från olika generationer på Tingshuset i helgen. Nålbindning, växtfärgning och svarvning är exempel på urgamla tekniker som upplever samma uppsving som korvstoppningen och surdegarna.

– Jag gillar inte att bara vara med pensionärer, jag vill blanda lite, säger Karin Gerstel, 79 år. Bredvid henne står Emma Dahlqvist som utbildar sig till textildesigner i Borås. De båda kvinnorna skiljs åt av två generationer men i deras grytor som står uppställda på ett bord kokar samma ingredienser. Karin Gerstel färgar sitt garn med svamp i en kastrull med ilsket röd vätska och Emma Dahlqvist har johannesört i sin.

– Jag färgar med växter och matrester. I den där burken är det svarta bönor, säger hon och pekar på en av burkarna på bordet bredvid.

På ett annat bord ligger naturligt färgade garner och andra textilier i alla tänkbara nyanser. I hela Tingshuset står bord uppställda och det hörs musik från konsertsalen på övervåningen. Utanför den gamla tingssalen börjar och sluts cirkeln av hantverk. Där säljs fårull från Ås, det spinns garn och en kvinna nålbinder vantar.

Det äldsta fyndet av ett nålbundet plagg är 9000 år gammalt och i hela Sverige görs liknande fynd i närheten av medeltida boplatser. Karin Gerstel berättar varför det går att hitta så gamla textilier.

– Jag gjorde vantar till mina pojkar när de var små, och när man valkar garnet blir det både vattentätt och mera slittålig, säger hon.

På innergården jobbar också Mike Baker som är född i England men har bott i Jämtland länge. Han svarvar i färskt trä, en annan teknik som använts mycket länge. För honom är det i dag en hobby men han tror på att de gamla teknikerna kan hjälpa människor på olika sätt.

– Jag tror att slöjden har blivit coolare i dag än det var för några år sedan. Jag tror det är bra för till exempel utbrända människor, det är helande, som Slow Food, säger han.

Nålbindningsfestivalen pågick under hela helgen som en hyllning till årets kulturhuvudstad Umeå. Mia Svartholm har ansvarat för arrangemanget.

– Det var helt otroliga dagar. Det har varit jättemånga som har velat lära sig, säger hon.

Mia Svartholm lärde sig själv att nålbinda på Bäckedals folkhögskola i Sveg för tio år sedan och har sedan dess lärt ut tekniken på Jamtli. Hon ville uppmärksamma den gamla tekniken.

– Nålbindning har funnits bakom kulisserna på festivalen och mässor och därför tyckte vi att nålbindningen skulle få sin egen festival, säger Mia Svartholm.