Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursäkternas höst

I år är det ursäkternas höst. Aldrig förr har det betts om ursäkt som nu. Både i Sverige och utomlands bes det om ursäkt till höger och vänster. Bättre en ursäkt än ingen alls, men när Egyptens militärråd försöker be om ursäkt för dödandet i Kairo, blir det bara makabert.

Annons

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har i flera veckor rest runt och bett om förlåtelse. Utifrån opinionsmätningarna går det så där. Socialdemokratin vill inte lyfta, trots alla ursäkter efter hyresaffären som blossade upp i september.

Vissa påstår att han inte borde ha rest alls. Men det går heller inte säga att partiledaren gör fel. För visst kan det åtminstone för honom själv säkert kännas rätt att just be om ursäkt.

Fast nu ber han inte om ursäkt längre. Förlåtelseturnén har övergått i någonting annat. Det blir lite snurrigt det också.

Svenska staten har också bett om ursäkt. I omgångar mot alla barn, som har farit illa på institutioner och fosterhem där mångas barndom helt pulveriserades.

Inte heller staten lyckades lysande i sin ursäktarroll. För i Ekots lördagsintervju kom statsminister Fredrik Reinfeldt (M) först fram till att en förväntad skadeståndsersättning skulle slå orättvist – därför skulle det inte bli några pengar.

Ramaskriet som följde fick regeringen att ändra sig och nu var det stackars barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som kastades fram i rampljuset som ursäktare. Det blev inte så lyckat det heller.

Kanske talman Per Westerberg (M) lyckades bäst när han ändå vid upprättelseceremonin kom med den slutgiltiga ursäkten. Men även då fanns drabbade på plats, som inte gav mycket för evenemanget.

Så var det dags för Caremas ägande riskkapitalister att göra sina pudlar, sedan skandalerna avlöst varandra kring företagets miserabla skötsel av många äldre.

Här skrevs debattartiklar, bockades och ursäktades gång på gång om att detta var sista gången. Vi får väl se.

I Egypten sköts frihetsälskande fredsaktivister till döds i hundratal och tusentals människor skadades när det styrande militärrådet gick till attack mot Tahrirtorget i Kairo. ”Vi ber om ursäkt för dödandet”, sa efter några dagar en talesperson från rådet, men det blev väl magstarkt. Som om det går komma undan vad som helst med bara ett förlåt.

Bättre sent än aldrig kan slutligen sägas om Turkiets regering, som i förra veckan bad sina forna fiender kurderna om ursäkt för 1930-talets oförrätter.

På något sätt blev denna ursäkt från premiärminister Recep Tayyip Erdogan samtidigt bekräftelsen på att hösten verkligen präglats av just ursäkter. Med brasklappen att det garanterat kommer mer.