Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA: Kommer ta år att bekämpa IS

Kampanjen mot jihadistgruppen IS har nått framgångar, men än återstår flera år av kamp, enligt USA som hävdar att ärkefienden Iran flygbombat i Irak.
Och för att slutligt stoppa IS krävs mer än bomber, säger en expert.

Annons

Den USA-ledda koalition av omkring 60 länder som bekämpar Islamiska staten (IS) höll ett gemensamt möte i Bryssel på onsdagen där man slog fast att den globala kampanjen mot IS börjar ge resultat. "IS framryckning i Syrien och in i Irak har stoppats", lyder ett gemensamt uttalande.

USA:s utrikesminister John Kerry konstaterade dock att det kommer att ta lång tid innan IS slutgiltigt har besegrats, skriver The Guardian.

Vårt åtagande kommer antagligen att mätas i år.

Göra hanterbart

Och att det inte är fråga om någon snabbinsats har varit tydligt från start, konstaterar Aron Lund, frilansjournalist som nyligen har släppt en bok om kriget i Syrien.

I början av september sade president Obama att USA skulle "bryta ned och slutligen förstöra" IS, men det uttrycket har man försökt få bort fokus från, snarare handlar det om att göra det till ett hanterbart problem, säger han.

För att kunna utrota IS krävs mer än bomber.

På lång sikt krävs en fungerande statsmakt i Irak som kan återintegrera alla dem som har brutit sig loss, och det krävs något liknande i Syrien.

Gemensam fiende

I kampen mot IS finner sig också bittra fiender på samma sida. USA bombar tidvis samma mål som den syriska regimen och under onsdagen hävdade Pentagon att även Iran, som inte deltar i koalitionen, har flygbombat IS-fästen i Irak.

Vi har indikationer på att de verkligen genomförde flygangrepp med F-4 Phantomplan de senaste dagarna, sade talesmannen John Kirby, enligt Reuters.

Källor inom den iranska regimen ömsom dementerar, ömsom bekräftar uppgifterna. En av Los Angeles Times källor understryker dock att Iran och USA inte koordinerar sina insatser, utan att det är Irak som har kontrollen över sitt luftrum.

"Inget har ändrats"

Aron Lund konstaterar att flygbombningarna nog har en avskräckande effekt på de lokala grupper som slagits på IS sida mer av nöd än övertygelse.

Men när USA uppfattas som de facto allierad med Iran och Bashar al-Assad, i ett område där många fortfarande ser dem som sin primära fiende, så kan det nog driva vissa i armarna på IS.