Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ut med det kalla – Sverige till alla

Talkörerna skallade över Stortorget. Allt medan ett iskallt regn föll över de hundratals personer som kommit för att manifestera mot rasism och förtryck.

Uppskattningsvis kom mellan 300-400 personer till fredagens manifestation för mångfald, öppet och tolerans på Stortorget i Östersund. En manifestation som har vuxit fram efter helgens val och missnöjet med att ett främlingsfientligt parti tagit sig in i riksdagen.

– Vi vill visa vårt stöd för mångfalden i samhället och att visa att vi inte tillåter orättvisor. Alla är lika mycket värda, sa Bojan Glavas och Ingrid Hornberg, Östersund.

– Jag vet inte om det här hjälper så mycket, men vi måste visa att de främlingsfientliga inte har rätt, sa Bojan Glavas. Sverigedemokraterna vill dessutom ta kvinnorna tillbaka till 1950-talet och förstöra jämställdheten, fyllde Ingrid Hornberg på med.

Owen Laws (MP), Krokom drog i gång talkören med orden Inget våld - bara kärlek. Men lade också till ordet kunskap i slutändan. Jens Nilsson (S), Östersund påminde om att de ledande inom SD kom från rörelsen Vit Makt och bar brunskjortor med hakkors på 1990-talet.

– Det är de människorna som nu har fått 26 röster i Häggenås och flera hundra röster i Östersund. Vi släpper in ett ogräs som vi måste vaccinera Östersund emot. Vi bör därför hålla sådana här manifestationer regelbundet, sa Jens Nilsson.

Efter sitt tal modifierade han sig lite. Många av de som röstat på SD har gjort som en protest mot de etablerade partierna.

– Jag tror inte att alla de som röstat på Sverigedemokraterna i Häggenås är rasister, kanske bara någon enstaka.