Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan Fi riskerar regeringen förlust

Det bar inte hela vägen för Feministiskt initiativ i höstens val. Gudrun Schyman och den övriga partiledningen hoppas nu på revansch i mars.

Målet är att komma in i riksdagen och förändra villkoren för svensk politik, men vägen dit är lång. Sist det höll på att lyckas mötte partiet motstånd till och med bland vissa vänsterdebattörer, som borde utgöra partiets naturliga väljare.

I en ledare i ETC (9/4) menade Dala-Demokratens politiske redaktör, Göran Greider, att det kunde finnas anledning att avstå från att rösta på Fi av taktiska skäl. Om partiet hamnade under spärren skulle de bortkastade Fi-rösterna gynna Alliansen och Sverigedemokraterna. Om Fi en månad före valet skulle ligga strax under riksdagsspärren borde partiledningen uppmana sympatisörerna att rösta rödgrönt i stället för rosa, ansåg Greider.

I någon mening fick Greider rätt. Ur vänstersynpunkt blev Fi-rösterna i riksdagsvalet bortkastade, eftersom den regering som sedermera tillträdde blev en svag minoritetsregering. Och när partierna nu förbereder sig för en ny valrörelse aktualiseras samma dilemma på nytt.

Historiskt sett är situationen med partier utanför riksdagen, som riskerar att sänka det ”egna blocket”, inte ny. När dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna splittrades 1977 uppstod Arbetarpartiet kommunisterna, under riksdagsmannen Rolf Hagels ledning. Partiet lyckades överta en blygsam andel av vänsterrösterna i valet 1979 och de borgerliga blev största block, med mycket liten marginal. Inom VPK talades det sedan länge om hur APK hade förhindrat att borgarna röstades bort.

På den borgerliga kanten orsakade dåvarande KDS ett liknande bekymmer under 1970- och 80-talen. Partiet var för svagt för att komma in i riksdagen, men tillräckligt starkt för att de icke-socialistiska partierna skulle ta stryk av bortkastade borgerliga röster.

Inför valet 1985 satte Centerledaren Thorbjörn Fälldin därför sin egen framtid på spel genom att försöka lös upp knuten. Genom ett valsamarbete hjälpte Centerpartiet konkurrenten KDS att komma in i riksdagen. Ur borgerlig synpunkt blev rösterna därmed räddade, och resten av historien känner nog alla till.

Fi och de rödgröna partierna står nu inför ett liknande vägval. Antingen fortsätter Fi att segla vidare på egen hand, vilket kan göra Schyman till 2015 års Rolf Hagel, eller också bjuder V eller MP in till valsamarbete. De rödgröna partierna skulle därmed kunna vara säkra på att inga vänsterröster kastas bort och samtidigt skulle Fi kunna komma in i riksdagen för att stanna.

En sådan utveckling skulle kunna förändra den politiska spelplanen fullständigt. De rödgrönas vägval kan därför mycket väl bli avgörande för valets utgång. Valmöjligheterna står öppna, men kan ni, vill ni, törs ni?