Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan invandring ingen vård

Vård går inte att utföra utan händer. Inte heller utan mänskliga huvuden med kompetens och erfarenhet som kan ställa diagnos och ge bot.
Så att investera i framtidens vård betyder inte minst att investera i människor som kan arbeta där.

En hel del av dem kommer att vara födda i något annat land. Nu är ju det inte någon förändring i sig – redan i dag är svensk sjukvård totalt beroende av utlandsfödda.

Inom alla vårdyrken är de en stor andel. Var tredje läkare som arbetar i Sverige är född utomlands. Utan de många invandrade vårdbiträden och undersköterskor som gör det tunga jobbet med patienterna, skulle vården och omsorgen genast braka ihop.

En del av dem har vuxit upp i Sverige och utbildat sig här. Men speciellt vad gäller akademikeryrken som sjuksköterska och läkare, så är det ofta personer som utbildat sig utomlands. Sverige har länge utbildat för få, och även om utbildningsplatserna har ökat så räcker det inte.

Pensionsavgångarna inom vårdyrken kommer bara att bli större. Samtidigt kommer det bara att finnas fler och fler som behöver vård, inte minst äldre personer, så att fler och fler behöver anställas. Det kommer inte att gå ihop.

Moderaterna gör nu ett utspel om att det behöver bli lättare för sjuksköterskor från andra länder att kunna jobba i Sverige. Sjuksköterskor som inte utbildats i EU-länder måste godkännas av svenska myndigheter innan de får börja jobba.

Men i dag tar det åtminstone ett halvår att få svar på en sådan ansökan. Under tiden som sjuksköterskors ansökningar köar i myndighetens pappershögar, får patienter runt om i Sverige köa när sjukvården har för få sjuksköterskor.

Utspelet är absolut välkommet. Det är utmärkt att inflyttade människors kompetens värdesätts och tas till vara. Gott så.

Man kan dock fråga sig varför det ska dröja åtta år av Alliansstyre innan Moderaterna kommer på att invandrare med kompetens inte ska behöva vänta meningslöst länge med att tillåtas jobba i yrken som svenska arbetsgivare skriker efter.