Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Utan norrmännen skulle inte många butiker i Åre klara sig

Norrmännen behövs för att hjulen ska snurra i Åre.
– Utan norrmännen skulle inte så många butiker i Åre klara sig, säger Jörgen Hansson på Åre Tobak.

Jörgen Hansson, som äger och driver Åre Tobak AB, märker att norrmännen passar på och handlar lite mer nu när svenska kronkursen är låg.

Andelen norska turister är ganska liten under vintern om man jämför med antalet svenska turister.

Men de står ändå för en stor del av omsättningen.

– När en svensk turist handlar för 50 kronor handlar en norsk turist i snitt för 1 000 kronor.

Det är inte bara Storlien som är beroende av norrmännen. Sommartid dominerar antalet norska turister, berättar Jörgen Hansson.

– De är väldigt viktiga för byn.

– Utan norrmännen skulle inte så många butiker i Åre klara sig.

Men det är inte bara tobakshandlaren som är beroende av norrmännen. På Holiday Club är många av gästerna från grannlandet Norge.

– En stor del av gästerna är norrmän, oavsett hur kronan ser ut så kommer de hit. De spenderar över lag mer än övriga gäster i restaurangen och i baren, berättar Holiday Clubs hotellchef Tomas Karlsson.

lågkonjunktur verkar inte märkas av i Norge, menar Tomas Karlsson. De norska företagen kommer gärna till Åre för att ha konferens. I år ser det ut som om maj månad blir en rekordbra konferensmånad för Holiday Club. Och det är tack vare norrmännen.

På Systembolaget i Åre syns ingen avmattning av försäljningen. Under helgerna kommer många norska kunder till butiken för att handla. Butikschefen Susanne Wickström berättar att hon tagit in extra personal i vinter.

försiktigt eftersom det är lågkonjunktur. Men vi fick ta in extra personal. Jag kan inte se att det är sämre än i fjol, säger hon.

– Men jag kan inte säga hur stor del av kunderna som är från Norge.