Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utanför ramen i Espnäs universum

Det enklaste sättet att beskriva ”land art” kan vara: som street art, fast på landet.

 Det närmaste stället att se det på kan vara i Espnäs, mellan Rossbol och Haga. Intill Locknesjön, där storspoven ropar och de svartvita korna är den mest självklara publiken.

Det är hemma på Anki Hallqvists gård som Skulpturparken i Espnäs finns. I siså där en kilometers radie från huset finns konstverk utplacerade och utgör den nya installationen ”Universum i Espnäs”. Ganska subtilt dyker de upp längs promenaden intill sjön och skogen. Ibland inte helt synliga, som i respekt för naturen.

Upphovsmännen bakom de meditativa verken är konstnärerna Annika Rahm, Staffan Schönberg, Linda Petersson, MalinMatilda Allberg, Katarina Franck och Anki Hallqvist. Temat kom automatiskt av att befinna sig i den idylliska byn, berättar de längs promenaden.

Den tar sin början i Linda Petersons ”Sorgfrid”. Den övergivna vedspisen bland grönskan har blivit till ett altare. En telefon med vridplatta står ovanpå, för möjligheten att lämna över sin oro till en högre makt. Vita band hänger överallt i träden och bildar en korridor till en plats längre in, där stolar inbjuder till vila eller tröst från de barkbeklädda vännerna.

Vandringen fortsätter förbi Staffan Schönbergs faluröda ”Ovoo” som härstammar från den Tibetanska buddhismen. En jämtländsk version av en mongolisk lyckostolpe.

Över åkern nere vid den krusade mörka sjön väntar Annika Rahms tvättsnurra fastbunden i sina egna linor.

Vägen går vidare och passerar en träram att spara en stund i naturen med, björkar som stressar eller vilar, och slutligen en ännu ej uppvuxen mini-solrospark med syftet att skänka harmoni.

Det är det som är ”land art”. Det måste få ta tid att växa in och få en plats i naturen.

Kanske behöver det då aldrig plockas bort.

Anki Hallqvist berättar att det också var i långsamhet som idén till Skulpturparken föddes. Efter att ha varit sjukskriven ville hon skapa något som fick ta tid och samtidigt var rehabiliterande. Resultatet blev en utställning som inte kräver några öppettider och inte heller att värden själv behöver vara hemma.

I morgon eftermiddag är det vernisagge för ”Universum i Espnäs” och då ställs också ”fri betongkonst” ut på gården – skulpturer skapade av barn från trakten. I logen blir det senare på kvällen vernissagefest och musik av Trumvärk och Slagord.

Dagen till ära finns en Östersundsbuss chartrad. Som det för första gången står Espnäs på.