Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning är frihet

Min mormor föddes 1904 i en banvaktarstuga i Jämtland.

Hon hade två stora drömmar i livet. Den första var att få bli lokförare, för hon älskade tåg! Men det var en omöjlighet eftersom hon var kvinna.

Hennes andra dröm var att få bli barnmorska och där var det faktum att hon var kvinna bara en fördel, men det fanns ett annat hinder för den drömmen – det fanns inte pengar till att betala för utbildningen!

Mormor hade även en bror och var det någon i familjen som skulle utbilda sig så var det han. Flickorna skulle ju bara gifta sig och bilda familj så där behövdes inte någon utbildning.

Det har gått 110 år sedan mormor föddes och visst har det blivit lättare att utbilda sig i dag. Men tyvärr har den sittande regeringen under sin mandatperiod gjort det svårare för människor att skaffa sig den utbildning man behöver.

Antalet högskoleplatser har minskat med 18 000 sedan 2011 och antalet studerande inom den kommunala vuxenutbildningen är lägre än 2006. Det vill vi socialdemokrater göra något åt.

Vi vill investera i ett kunskapslyft genom fler utbildningsplatser inom vuxenutbildning, yrkeshögskola, högskola och universitet. Om vi vinner valet i höst kommer vi att skapa 30 000 nya platser i vuxenutbildningen från 2015.

På Jämtlands gymnasium ökar antalet vuxenstuderande varje år och just nu finns det 550 elever. Det visar att behovet av vuxenutbildning är stort och måste tas på allvar!

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb, men också till människors frihet att forma sina egna liv.

Jag tycker att man ska få ha många drömmar i livet! När en dörr stängs ska man kunna öppna en annan och gå vidare. Därför vill vi göra gymnasieskolan obligatorisk och utveckla yrkesprogrammen till yrkescollege.

Alla gymnasieutbildningar ska ge behörighet till högre utbildning. Utan gymnasieexamen är det svårt att klara sig på arbetsmarknaden, därför vill införa ett utbildningskontrakt för arbetslösa unga som saknar gymnasiekompetens.

Unga arbetslösa som inte har fullgjort gymnasiet ska garanteras insatser som leder till en gymnasieexamen. Sverige ska konkurrera med kunskap och inte med låga löner! Jag anser att alla människor ska ges samma möjligheter att skaffa sig en utbildning oavsett kön, ålder eller socialbakgrund.

Hur gick det då för mormor? Hon fick sin första plats som barnpiga direkt efter konfirmationen.

Efter några år lämnade hon hembygden och började arbete som kokerska på ångbåtarna i Storsjön. Där träffade hon sin första man, gick iland och fick sju barn!

Hon berättade ofta för oss barnbarn om hur gärna hon hade velat studera som ung men inte kunnat.

För mormor var det självklart att vi hennes barnbarn, skulle ta den chansen och bli precis vad vi ville. Utbildning var frihet för mormor!

Marie Olofsson (S)

kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel