Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning nödvändigt för nya jobb

Företagarna Susanne Andersson Pripp, Adam Brånby, Nils-Åke Hallström och Ola Toftegaard är bekymrade över de sjunkande resultaten i skolan som på sikt hotar företagandet och därmed välfärden i landet.

Vi socialdemokrater delar deras oro. Det är inte acceptabelt att resultaten i skolan har sjunkit nu sex år i rad och att vi halkar efter i internationella mätningar. För oss är utbildning nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft.

Sverige ska aldrig konkurrera med låga löner. Sverige ska kännetecknas av kunskap och kompetens. Våra högskolor och universitet ska ha hög andel forskning, som föder nya idéer och innovationer.

Alla barn har rätt till en bra start på sitt lärande, och med en förskola med hög kvalitet kan det förverkligas. Inget barn ska få lämna grundskolan utan godkända betyg.

Regeringen har steg för steg sänkt utbildningsambitionerna. Man har tagit bort yrkesprogrammens studieförberedelser och vill införa ettåriga gymnasieutbildningar, trots att detta varken efterfrågas av elever eller arbetsgivare. Svensk arbetsmarknad på 2000-talet kräver gymnasieutbildning.

För att fler unga ska gå från gymnasiet till arbete eller till vidare studier behöver de program, som ger goda möjligheter till jobb, bli attraktivare. Det gör vi bland annat genom att trygga möjligheten att studera vidare senare i livet, oavsett vilken gymnasieutbildning man väljer.

Eleverna behöver också få en korrekt bild av vad som krävs för att få ett jobb – och behålla ett jobb – eller vad som krävs för att kunna studera vidare.

Vårt mål är att alla ungdomar före 25 års ålder ska ha en fullständig gymnasieexamen och att hälften av 30–34-åringarna ska ha minst tvåårig högre utbildning. Därför investerar Socialdemokraterna i både fler studieplatser och högre kvalitet i utbildningen.

Investeringar i utbildning, forskning och innovation rustar Sverige för morgondagens utmaningar. En långsiktig och sammanhållen forsknings- och innovationspolitik är en viktig förutsättning för att lärosätena ska kunna bedriva ett strategiskt arbete och satsa på risktagande kring nya, osäkra projekt som kan leda till vetenskapliga kunskapssprång.

Vi är övertygade om att investeringar i utbildning är nödvändiga för våra framtida jobb och vår välfärd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel