Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning ska leda till jobb

I dagarna kom det andra antagningsbeskedet till landets högskolor. Många är glada över att äntligen ha kommit in på den utbildning man drömt om. En högre utbildning av god kvalitet ger den enskilda individen stora möjligheter att förverkliga sina drömmar och stärker samhället som helhet.

Tyvärr är allt långt ifrån perfekt i den svenska högskolan. Många utbildningar lider av kvalitetsbrister, genomströmningen är låg och matchningen mot arbetsmarknaden är för dålig. Centerstudenter föreslår därför en rad reformer, främst för att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad.

Vi vill att en större del av resurserna ska tilldelas efter utbildningens kvalitet och dess samverkan med arbetsmarknad och omgivande samhälle. På så vis gynnas lärosäten som förbereder studenterna väl för kommande arbetsliv.

Vi vill ha friare lärosäten som kan utforma utbildningar efter vad studenter och samhälle efterfrågar. Vi vill även göra utbildningen tillgänglig för fler genom att fortsätta bygga ut möjligheten till distansstudier. Därmed ges möjlighet att utbilda sig med hjälp av modern teknik också för dem som inte kan eller vill flytta.

Viktigast för oss är bra kvalitet och att utbildning leder till jobb. Det kräver mer praktik och möjlighet till extrajobb inom just det ämnesområde man pluggar. Vi vill att studier vid MIUN ska vara en god investering för framtiden.

Pernilla Karlsson, ordförande Centerstudenter, Åre-Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel