Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbudet finns men pengarna saknas

Enligt Evonne Kjellsdotter Mattsson, kostchef på kommunens Måltidsservice, finns det ekologiska varor i upphandlingsavtalet som skulle kunna väljas om den politiska ambitionen höjs.
– Men det är en ekonomisk fråga. Ekologisk mat är i genomsnitt 30 procent dyrare, säger hon.

Måltidsservice är den enhet inom kommunen som ser till att det årligen serveras över tre miljoner måltider, frukostar, luncher, mellanmål och middagar, inom kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg. Kostnaden för inköp av livsmedel beräknas varje år till omkring 35 miljoner kronor. När menyerna sätts görs det utifrån näringsinnehåll, Livsmedelsverkets råd, kvalitetskrav på råvaror, smakupplevelse och ekonomi.

– I första hand ska maten vara god, näringsriktig och ge energi. Andelen ekologisk mat spelar ingen roll om maten ligger kvar på tallriken, säger Evonne Kjellsdotter Mattsson.

• Ni har alltså i uppdrag att utifrån er givna budget se till att uppfylla olika krav på bästa sätt. Är andelen ekologisk mat mest en fråga om pengar?

– Det är en ekonomisk fråga, absolut. Ekologisk mat är i genomsnitt 30 procent dyrare. Men det är också en fråga om utbud, alla varor går inte att få tag i som ekologiska.

I dagsläget går de ekologiska livsmedel som Måltidsservice köper in att räkna på ena handens fingrar. Förutom den största posten som utgörs av den ekologiska mjölken är allt ris, all spagetti och större delen av fisken som serveras ekologisk. Sedan årsskiftet är även bananerna ekologiska.

– Och de tillagningskök som inte har möjlighet att steka själva serverar ekologiska köttbullar och pannkakor, säger Evonne Kjellsdotter Mattsson.

• Finns det ett ekologiskt utbud tillräckligt för att nå 25 procent inom ett år?

– Absolut. Det finns ekologiska varor i upphandlingsavtalet som exempelvis Åre använder sig av. Vi skulle kunna beställa de också. Men då behövs mer pengar.

Om man förutsätter att ekologiska livsmedel är 30 procent dyrare skulle en ökning av den ekologiska andelen, från 15 till 25 procent, kosta kommunen omkring 1 miljon kronor per år.

Men det finns en annan, mindre kostsam, väg att gå för att nå en högre andel ekologiska råvaror, menar Evonne Kjellsdotter Mattsson. Om veckomenyerna innehöll en större andel av baljväxter och vegetariska rätter skulle maten kosta mindre. Då skulle de sparade pengarna kunna användas till att köpa exempelvis mer ekologiskt kött. Men en sådan förändring kräver tid.

– Det måste vara förankrat hos våra gäster. Den förståelsen finns inte i dag, vegetarisk mat i skolan är fortfarande lite kontroversiellt.