Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbyggd kärnkraft leder till uranbrytning

Ska vi satsa på kärnkraft eller på ny miljövänlig energi? Det är en fråga som diskuteras flitigt sedan de borgerliga partierna kom överens om att tillåta utbyggnad av kärnkraften i Sverige.

Vi har jobbkris i landet med snabbt ökande arbetslöshet. På ett år har 58 000 fler blivit arbetslösa. Det är lika många som hela befolkningen i Östersunds kommun. Men vi har också klimatkris till följd av ökande utsläpp och annan förorening av luft, jord och vatten.

 

I denna situation menar regeringen att vi ska satsa på utbyggnad av kärnkraften för att trygga tillgången till energi för den svenska industrin. Det beräknas ske om tio-femton år och innebär att vi blir beroende av kärnkraften för resten av detta århundrade.

Men frågan om slutförvaring av kärnkraften är ännu inte avgjord. Utbyggnad av kärnkraft måste också innebära att vi ska tillåta uranbrytning i Sverige. Det är knappast hållbart i längden att andra ska ta hand om denna farliga hantering åt oss. Vi vet alltför väl att gruvbolag är beredda att öppna urangruvor här i vårt län, men också på andra håll i landet.

Regeringen har ingenting sagt om vilka konsekvenser utbyggnaden skulle få för människorna eller för miljön i vårt land.

Sveket mot tidigare energiöverenskommelser vilar särskilt tungt på Centern, som nu helt har övergett sitt tidigare motstånd mot kärnkraften. Centern motiverar sveket med att regeringen lovar satsa på förnyelsebar energi. Den satsningen har visat sig vara bara snäppet mer än EU:s minimikrav på utveckling av alternativ energi.

Regeringen utnyttjar inte heller lågkonjunkturen till att rusta upp Sverige och på så sätt skapa nya jobb. I stället har den slösat med våra skattepengar och prioriterat kraftiga skattesänkningar till landets rikaste före utbildning åt arbetslösa. Regeringens politik har ställt en halv miljon svenskar utanför a-kassa och ekonomisk trygghet när de nu hamnar utanför arbetsmarknaden.

Nu behövs investeringar i framtiden för att lösa jobbkrisen och klimatkrisen! Vi vill att Sverige ska stå starkt när konjunkturen vänder. Där har energi- och miljöpolitiken stor betydelse. Utveckling av alternativa energikällor innebär att vi kan avveckla kärnkraften. Samtidigt ger det nya jobb här hemma och nya exportinkomster. Byggandet av vindkraft exempelvis i Strömsund, Ragunda och Härjedalen beräknas ge hundratals jobb idag, inte om tio år.

Socialdemokraterna vill investera i utbildning och forskning, hela vägen från komvux och yrkesvux till spetskompetens på våra universitet. Vi vill investera i gröna jobb och bredda användandet av rotavdrag för att rusta nedslitna bostadsområden och skolor. Vi vill också bygga järnvägar för miljövänliga transporter.

Socialdemokraterna vill inte bygga ut kärnkraften, utan avveckla i den takt den kan ersättas av förnybara energikällor. Vi värnar våra företag och jobb. Vi vill se en bred investering i alternativa energikällor för jobbens och miljöns skull.

S-riksdagsledamöter från länet:

Marie Nordén,

Gunnar Sandberg,

Berit Andnor  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel