Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbyter erfarenheter om landsbygd med japaner

I tio års tid har det arrangerats workshops för svenska och japanska landsbygdsforskare. Nu var det dags igen.

Maria Bogren står vid huvudändan av bordet i styrelserummet i hus B på campus. Hon pratar om kvinnors entreprenörskap och ett utvecklingsprogram som hon har studerat. Hon nämner socialt kapital.

– Och det är ju huvudkonceptet på den här konferensen eller hur?

Runt bordet femton japanska och tio svenska forskare runt ett avlångt bord. De har samlats för en två dagar lång workshop om landsbygdsforskning. Projektet startade i exakt samma rum, fast tio år tidigare. Sedan dess har man växlat konferensen mellan länderna varje år. Varje år samlas också alla erfarenheter i en bok.

– Vi har mycket att lära av varandra. Vi har samma problem och samma möjligheter. Det handlar om att använda vår kapacitet, säger Yvonne von Friedrichs som är professor i företagsekonomi på Mittuniversitetet och arrangör.

En av dem som var med och startade samarbetet mellan länderna är Kälarnebon Hans Westlund som är professor på Kungliga tekniska högskolan. Han håller med Yvonne von Friedrichs.

– Det är samma problem och samma lösningar. Man vill inte bara att man ska kunna ha en bra fritid utan också att folk ska tycka att det är så bra att bo på landet att det blir nyföretagande och att befintliga företag ska kunna expandera, säger han.

En av de andra grundarna är Kyioshi Kobayashi från Kyotos universitet. Han tycker också att länderna har mycket att lära av varandra.

– Eftersom den kulturella bakgrunden är olika, kan vi växa inom mycket, säger han.

Han berättar att det varit två intressanta dagar av föreläsningar och att de också hunnit besöka företagare runt om i Jämtland. I år har också en representant från Kina deltagit i workshopen och pratat om den snabba urbaniseringen i landet. Mittuniversitet hoppas på att kunna utöka samarbetet med både Kina och Japan.

– Vi är väldigt stolta att få ta emot de här framstående människorna och hoppas att de kommer tillbaka. För att ha startat tio år sedan tycker jag att det fortfarande är väldigt aktuella frågor, säger Yvonne von Friedrichs.