Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utdelning av Östersunds kulturpris

Under onsdagen delades årets Östersunds kulturpris och kulturstipendier ut i Rådhuset.

Först ut var Emma Dahlqvist som får ett av årets två kulturstipendier med motiveringen: "Emma Dahlqvist tilldelas stipendiet för att under en period kunna arbeta med projektet ”Råvaran”. Ett projekt som tar sin avstamp i hennes arbete kring jämtländska råvaror inom textilindustrin, där naturliga materials användningsområden utvecklas med modern teknik. Tanken är att projektet ska utmynna i en kollektion med bärbara textilier designade utifrån jämtländska råvaror."

Den andra stipendiaten, Henrik Ljusberg, var inte på plats att ta emot sitt pris, men får det med motiveringen: "Henrik Ljusberg tilldelas stipendiet för att under en period kunna arbeta med sin egna konstnärliga utveckling och en planerad utställning i Brasilien. Henrik har under några år drivit galleriet, butiken och webbutiken Urbn arts som skapat en plattform och social mötesplats för graffitikonsten i Östersund." Emma Dahlqvist och Henrik Ljusberg får 50 000 kronor var.

Läs mer: De får kulturpris i Östersunds kommun

Sara Strömberg och Anders Nilsson tilldelas Östersunds kulturpris 2015 för sitt arbete som författare och illustratör av barnböckerna om det lilla storsjöodjuret Birger: "Böckerna bjuder på god berättarkonst i kombination med ett gott artistiskt uttryck där äventyr och bus blandas med värme och empati i en färgstark blandning. De har med sin böcker och figuren Birgers flitiga närvaro på sociala medier bidragit med att sätta Östersund och Storsjön på kartan."

Sara Strömberg och Anders Nilsson tilldelades varsin miniatyr av "Flöjtspelerskan" av konstnären Thomas Qvarsebos skulptur ”Kören” på Stortorget samt Östersunds plakett och diplom.

Läs mer: I den tredje boken handlar det om Birger och piraterna

Läs mer: Storsjöodjuret Birger är tillbaka